На днешния ден можем да си спомним за Пол Юлий

...
На днешния ден можем да си спомним за Пол Юлий
Коментари Харесай

Пол Ройтер израства от репортер до основател на агенция Reuters News

На днешния ден можем да си спомним за Пол Юлий Фрайхер декор Ройтер (Барон декор Ройтер) - роден в Германия, само че английски публицист и бизнесмен, който е пионер на телеграфията и репортажите за вести. Ройтер израства от кореспондент до притежател на медии и създател на организация Reuters News, която стана част от конгломерата Thomson Reuters през 2008 година.

Пол Ройтер умира през 1899 година във вила Ройтер във френския град Ница. Погребан е обаче в гробището Уест Норвуд в Южен Лондон. Агенция Ройтерс означи 100-годишнината от гибелта на своя създател, като пусна университетска премия (наградата за нововъведения на Paul Julius Reuter) в Германия.

Пол Ройтер е роден като Израел Бир Йосафат в Касел, Германия. Баща му Самуел Леви Йосафат беше равин. В Гьотинген Ройтер се срещна с Карл Фридрих Гаус, който опитва с предаването на електрически сигнали по жица.

На 29 октомври 1845 година Ройтер се реалокира в Лондон, наричайки себе си Юлий Йосафат. Месец по-късно той минава в християнството на гала в немската лютеранска шапка " Св. Георги " в Лондон  и трансформира името си на Пол Юлий Ройтер.

Бивш банков служител, през 1847 година той става съучастник в " Ройтер и Старгард ", берлинска книгоиздателска компания. Разпространението на радикални памфлети от компанията при започване на революцията от 1848 година притегля вниманието на управляващите върху Ройтер. По-късно същата година се постанова да замине за Париж  и работи в осведомителната организация на Чарлз-Луис Хавас - " Агенс Хавас ", бъдещата организация " Франс Прес ".

С развиването на телеграфията Ройтер основава лична осведомителна организация в Аахен ,

прехвърляйки известия сред Брюксел и Аахен, употребявайки гълъби-носители и по този метод свързвайки Берлин и Париж, крайните пунктове на немските и френско-белгийските телеграфни линии. По-бързи от пощенския трен, гълъбите дадоха на Ройтер по-бърз достъп до финансови вести от Парижката борса. В последна сметка гълъбите са сменени от директна телеграфна връзка.

С построяването на телеграфна линия сред Англия и Европа, Ройтер се мести в Лондон, наемайки офис покрай Лондонската фондова борса. От начало неговият бизнес е стеснен най-много до търговски телеграми, само че с процъфтяването на ежедневниците той убеждава няколко издатели да се абонират за неговата услуга. Първият му величествен триумф идва през 1859 година, когато той предава в Лондон текста на тирада на Наполеон III, предвещавайки австро-френската война на Пиемонте в Италия.

Разпространението на подводни кабели оказа помощ на Ройтер да разшири услугата си и на други континенти. След няколкогодишна конкуренция Ройтер и двете други организации - " Хавас " от Франция и " Волф " от Германия, се спогаждат за географско разделяне на територията, оставяйки на " Хавас " и " Волф " съответните им страни, както и елементи на Европа и Южна Америка. Трите организации държат виртуален монопол върху международните пресслужби в продължение на доста години.

През 1863 година Ройтер със лични средства построява телеграфна връзка до Крукхейвен, най-отдалечената югозападна точка на Ирландия. Наближавайки Crookhaven, кораби от Америка хвърлят в морето кутии с вести. А Ройтерс телеграфира непосредствено в Лондон, като новините идват доста преди корабите да стигнат до Корк.

На 17 март 1857 година Ройтер е натурализиран като английски жител. На 7 септември 1871 година херцогът на Сакскобурггота му присвоява благородната купа на Фрайхер (барон). През ноември 1891 година кралица Виктория му дава (и на идващите му наследници от мъжки род) правото да употребява немската купа ( " Барон декор Ройтер " ) и във Англия.

Пол Ройтер се пенсионира като ръководещ шеф на " Ройтерс " през 1878 година.

През 2008 година " Ройтерс Груп " се сплотява с канадско-американската корпорация " Томпсън ", която управлява 53% от новата компания, носеща към този момент името " Томпсън Ройтерс " (Thomson Reuters).

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР