На днешния ден 1204 година Балдуин, граф Фландърски, е коронясан

...
На днешния ден 1204 година Балдуин, граф Фландърски, е коронясан
Коментари Харесай

На този ден Балдуин Фландърски е коронясан за Латински...

На днешния ден 1204 година Балдуин, граф Фландърски, е коронясан в църквата " Света София " за император на Константинопол и на Латинската империя. 

Той е най-възрастният наследник на граф Балдуин V Хенегауски и Маргарита I Елзаска, сестра и наследница на граф Филип I от Фландрия. През 1186 година се дами за Мари Шампанска. Първите години на ръководството му като граф минават в непрекъснати битки с неговия средновековен сеньор, френският крал Филип ІІ Август, който няколко години преди този момент (1191 г.) поставя ръка на южната част на Фландрия (Артоа). Графът напуща на 14 прил 1202 година имението си, с цел да се причисли към Четвъртия кръстоносен поход (1202–1204 г.). След като кръстоносците завладяват Константинопол и детронират Алексий V Дука Мурзуфул, Балдуин е разгласен за латински император на Константинопол.

Още през април 1205 година той пада в плен на българския цар Калоян в борбата при Адрианопол. На трона в Константинопол го наследява като император брат му Анри. Балдуин е затворен в една кула на стените на крепостта Царевец - наричана от този момент Балдуинова. Преданието споделя още, че Балдуин отхвърля ухажванията на българската кралица, която незабавно го упреква в опит за обезчестяване и той е ослепен с нагорещен шиш, а по-късно е хвърлен от така наречен „ лобна канара “ в пропастта, на дъното на която тече река Янтра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР