На днешния ден, 10-и март, Православната църква почита Света Галина

...
На днешния ден, 10-и март, Православната църква почита Света Галина
Коментари Харесай

Днес почитаме Света Галина Великомъченица

На днешния ден, 10-и март, Православната черква уважава Света Галина Великомъченица – една от жертвите на ръководството на император Деций Траян в гр. Коринт.

Галина е била малко, усмихнато и палаво момиченце, което водело благополучен живот и повече от всичко обичало да тича и играе. С годините се превръщала във все по-прелестна хубавица, пред която всички мъже онемявали. Била ерудирана и извънредно пряма – никой не можел да я пречупи. Но един ден тя намерила гибелта си в гоненията против християните в региона Коринт. Галина била ревностна последователка на Св. Мъч. Кодрат и е била една от многото жертви на регионалния шеф.

За произхода и смисъла на името ѝ съществуват значително догатки. Едно от тях е, че произлиза от глагола „ погалвам “ и името значи „ милвана, обичана “ и е обвързвано с майчината обич и протекция.

Според други то произлиза от италианската дума Gallina, което в превод значи „ кокошка “.

Съществуват и вярвания, съгласно които името Галина произлиза от старобългарското „ гал “, което значи „ черен, мургав, здрав “. Любопитен факт е, че в предишното мургавите хора били на респект, защото за по-бледите се твърдяло, че страдат от болестно положение.



Разбира се, има и изказвания, че името произлиза от гръцкото Galini - “тишина, успокоение “.

Днес честват всички, които носят името Галина, Гала, Галя, Галка, Галин и Галена. Честито на имениците!

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР