На днешния 15 септември над 700 000 ученици прекрачиха прага

...
На днешния 15 септември над 700 000 ученици прекрачиха прага
Коментари Харесай

Здравни експерти: 30% от нашите деца пушат активно, момичетата надминаха момчетата

На днешния 15 септември над 700 000 възпитаници прекрачиха прага на 2349 учебни заведения в страната.

Много от подрастващите към този момент са пробвали усета от никотина и това даже не е загадка за техните родители. 

" В България 40 % от популацията пуши ", това заяви на здравен конгрес зам.-министърът на опазването на здравето доцент доктор Михаил Околийски.

Притеснителни са резултатите обаче за младежите, които всеки ден дават пари за тютюнев пушек. 

" 30% от нашите деца пушат интензивно. В България девойките пушат повече от момчетата. Ние сме една от страните с най-висока степен на тютюнопушене измежду младите ", сподели още доцент Околийски.



У нас девойките пушат повече от момчетата

„ Родителите дават неприятни образци на децата си, като пушат електронна цигара и дори им подаряват подобен тип устройства за рождения ден, тъй като видиш ли е по-малко нездравословно. Майката и бащата би трябвало да дават персонален образец на детето си и да не споделят " Не ме гледай, какво върша, а ме случай, какво ти приказвам ", това няма никакъв смисъл. Трябва да се дава персонален образец, като не пушат, както и да не чакат някой различен да им свърши работата, като учебното заведение или организация и така нататък ", добави той.

„ Тютюневата промишленост влага милиардите си, с цел да те закачи, да ти даде „ кукичка “ и като ти към този момент си почнал да пушиш, след това е мъчно прекъсването “, добави още доцент Михаил Околийски.

" СЗО споделя, че от тютюнопушене умират над 8 милиона души годишно, като над 1,5 милион са пасивни пушачи ",.

Рак на белия дроб се предизвиква от тютюневия пушек, доста някогашни пушачи след време могат да заболеят от рак ", това сподели доктор Ивелина Панджарова, медицински онколог. 

" 50 % от рака на пикочния мехур се предизвикват от тютюнопушене, доста постоянно това са пациенти, които са пушачи ", сподели още тя.

" До 12 часа след изпушване на последната цигара белият дроб стартира да се възвръща и лекува от тази увреда – цигареният пушек ", добави тя.

" Новите цигари – вейковете, също не са по-малко нездравословни в сравнение с цигарите. Те са вкусни поради наличието на диацетил, това предизвиква необратима увреда на белия дроб ", сподели доктор Панджарова.

" Първата среща би трябвало да бъде с общопрактикуващия доктор – персоналният доктор е индивидът, който има непосредствен контакт със фамилията и познава децата. Това би имало удобен резултат за предварителна защита ", сподели тя.

Тел. 116 111 – телефон за подаване на сигнали, може да сигнализираме, когато забележим, че се продават алкохол и цигари на деца.

 

.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР