На днешната матура по български език и литература се падна

...
На днешната матура по български език и литература се падна
Коментари Харесай

Простият родител е най-големият проблем на българското образование

На днешната матура по български език и литература се падна Яворов. Зрелостниците би трябвало да разсъждават върху стихотворението „ Ще бъдеш в бяло “. За тези, на които това стихотворение не им приказва нищо, го припомняме: -0:16 Ще бъдеш в бяло Ще бъдеш в бяло – с вейка от маслина и като ангел в бяло облекло… А мисля днес; света разяден от зло не е, щом той е твоята татковина. И ето усъмних се най-подир в невярата тревожна – желая мир. И с религия ще разкрия аз обятия, втренчен в две залюбени очи, и спокоен ще пия техните лъчи, – ще пия светлина, лечебни глътки. И отново ще се обърна прояснен света да видя цялостен при ослепителен ден. И дано съсипни се той окаже!

(Веднъж ли съм се спъвал в съсипни, залутан из среднощни тъмнини?) Аз бих намерил и тогава дори обломки, от които да основа нов свят за двама ни, и свят, и храм. Започна държавният зрелостен изпит по български език и литература Рано тази заран в Министерството на образованието и науката бе генериран изпитният вид за държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по бъл… Прочети повече След оповестението на тематиката в интернет се завъртяха мнения, най-вече хулежни и най-вече скептични. Повечето хора са на мнение, че това стихотворение е непостижимо тежко и просто посмъртно няма по какъв начин зрелостниците да се оправят. Има обаче и доста други, чиито мнения са сигнал за по-дълбок проблем. „ Яворов би трябвало да бъде неразрешен! “

„ Да коментираш пиянските бъртвежи на кретени от предишното – в действителност е нелепост непотребна. И това го поставят като главен предмет и пълнят главите на децата с непотребни нелепости, а след това нямало инженери и експерти “. „ Ужасна тематика “ „ “Ще бъдеш в бяло “ …това е тематика за интелектуално разсъждение на чашка “ Първо, удивително е по какъв начин може да имаш извънземното самочувствие да наречеш един, в случай че не и най-великия български стихотворец, „ глупак от предишното “. Има и вид това да не е самочувствие, просто тъпота. Да обиждаш едно от най-големите светила в българската литература, в случай, че евентуално не можеш да се сетиш и за едно негово (или на който и да било друг) произведение, е доказателство, че проблемите в българското обучение надалеч не са там, където ни ги разказват. Хора, които не зачитат или почитат знанието и не го считат за значимо, няма по какъв начин да предадат на децата си убеждението, че образованието е полезност.

Един дебелак, който не може да разбере за какво Яворов би трябвало да бъде изучаван, няма за какво да се изненадва, че драгоценният му правоприемник ще се провали на матурата и не може да върже 2 смислени фрази. България е на 43-то място по учебни познания в света България е на 43-то място в световното класиране на учебните познания, формирано от аналитичния център на Организацията за икономическо… Прочети повече Един дебелак, за който българската литература е „ кретения “ в никакъв случай няма да може да възпита деца, уверени, че да учиш, да знаеш и да търсиш е значимо. Това е доста значима частица в другояче разнебитената машина на българското обучение – родителите. Защо никой не се запита дали не е допустимо точно родителите да са отговорни, че учениците, бъдещето на България, са всеобщо необразовани и незнаещи?

Да, проблем с мотивацията на учителите има. От една страна са ниските заплати. От друга обаче, и тя е основна, са точно учениците, доста от които отиват всяка заран на учебно заведение като на война – с мисъл да се наложат, да унизят, да показват предимство. Защото им е разрешено. Системата е такава, а и имат отбрана. Когато един преподавател ежедневно бива предизвикан или унижаван, няма по какъв начин да поддържа висока мотивация. Но даже в тази ненормална среда, българските учители (поне множеството от тях), се оправят. Отчаяно пробват да си правят работата и да налеят нещо в 30-те празни глави, които имат против себе си. Стара мъдрост обаче гласи, че на някого принудително можеш да му вземеш нещо, само че принудително не можеш да му дадеш. Така учителите постоянно се удрят в стена от надменност и непукизъм.

Стена, която е станало допустимо да се издигне в мозъците на днешните младежи точно поради средата, в която са отраснали. Студентите не знаят да мислят, в университетите не ги учат на това Студентите не знаят да мислят, а работа на университетските преподаватели е да ги научат да вършат това. Такава теза бе стартирана на съ… Прочети повече Масово родителите са тези, които не са успяли да възпитат у децата си устрема към познание и увереността, че това познание е полезност. Как тогава да имаме резултати? Едно дете, демотивирано, капризно и слушащо по през целия ден по какъв начин Яворов е дръвник, по какъв начин в учебно заведение се учат единствено нелепости и по какъв начин и да учиш, все тая, ще прекрачи учебния предел с почитание и предпочитание? Как ще може да оцени едно красиво стихотворение? Как ще може да го разбере? Как ще има мотивация въобще да мисли върху каквото и да било? Затова стига сме упреквали единствено системата. Тя несъмнено има ужасно доста пробойни и дефекти, само че нейната роля идва доста по-късно. Първо е родителят. А родител, който ругатни Яворов, не може да се надява на нещо друго от един несъвършен и преписващ наследник или щерка. Както и народ, който ругатни Яворов, не може да се надява на нещо друго от бъдеще на непросветеност и комплицирани полезности.

Инфо: настоящо.ком

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР