На днешната дата през 1997 г. на 50-годишна възраст умира

...
На днешната дата през 1997 г. на 50-годишна възраст умира
Коментари Харесай

Джани Версаче - легендата, трагедията и историята на един недовършен живот

На днешната дата през 1997 година на 50-годишна възраст умира един от най-популярните дизайнери на всички времена - Джани Версаче. 

Versace е италианска фешън компания и марка, учредена от Джани Версаче (1946-1997 г.) през 1978 година Първият бутик на Versace е открит в Милано на Via Della Spiga през 1978 година и известността му е била незабавна.  Днес Versace е една от водещите международни фешън къщи. Versace произвеждат първокласни облекла, аксесоари, грим и обзавеждане за дома под другите линии на Versace Group.
                             
on Nov 29, 2019 at 6:26am PST

Джани Версаче е роден на 2 декември 1946 година в Реджо ди Калабрия, Италия, където пораства дружно със своите брат и сестра Санто и Донатела.

Майка му Франческа е шивачка. На 25-годишна възраст взема решение да се реалокира в Милано, където работи като дизайнер за Genny и Complice. 

Стилът му се характеризира с вечерни тоалети и ярки цветове. Джани Версаче е изработвал обилни театрални костюми за постановки в миланската „ Ла Скала “ и операта в Сан Франциско. Сестра му Донатела се счита за негова муза. Той я въвежда  в фамилния бизнес.
                             
on Nov 20, 2019 at 9:38pm PST

Джани среща модела Антонио Д'Амико, в който се влюбва и с който живее до края на живота си. През 1992 година Версаче навлиза в парфюмерийния бизнес и показва парфюмa “Versus Donna ” в Милано.

На 15 юли 1997 г. светът изгубва една легенда, а килърът на Джани Версаче се самоубива с последни думи: " Всичко е платено! " Основният обвинен за убийството му Андрю Кунанън е открит мъртъв в заслон за лодки на плажа в Маями на 23 юли същата година. Причината за убийството най-вероятно е ревнивост.
                             
on Nov 8, 2019 at 3:15pm PST

Това би трябвало да е кулминационната точка на Alta Moda Alta Roma – седмицата на модата в Рим, която събира елита на модата и куп звезди. Бляскавото събитие би трябвало да бъде закрито с грандиозно шоу на Площад Испания – един от знаците на Рим. Но то е отсрочено в последния миг, тъй като на 8 хиляди километра се случва нещо, което раздрусва света на модата радикално. В ранното утро на 15 юли 1997 г.  Джани Версаче , постоянно усмихнатият фешън дизайнер със сива коса, който е един от знаците на италианската мода, е убит от упор с два патрона пред имението си в Маями Бийч, Флорида.

“Убиха го с два изстрела в главата. Полицията пристигна доста бързо. Опитаха се да му оказват помощ, да го съживят… ”, казва Еди Биачи, станал инцидентен очевидец на убийството. Минувач подгонва килъра, само че скоро го изгубва в тълпата по прословутото авеню Оушън Драйв.
                             
on Nov 1, 2019 at 4:11pm PDT

Преждевременната гибел на Джани Версаче  е завършекът на  поредност от убийства , осъществени от 27-годишния Андрю Кунанън. В края на април 1997 година в Минеаполис, Минесота Кунанън убива Джефри Трейл.

Трейл е ученик на Военноморската академия в Анаполис, който работи като управител в компания, търгуваща с газ пропан-бутан. Открит е свиреп пребит и увит в килим в жилището на архитекта Дейвид Мадсън. Четири дни по-късно самият Мадсън е открит край отдалечено езеро, убит с револвер 40 диаметър, който принадлежи на Трейл.

Всички събрани от полицията доказателства водят към Андрю Кунанън, който е добре прочут в гей общността на Калифорния.

Третата жертва на Кунанън е строителният бизнесмен Лий Майглин, който е открит с прерязано гърло в гаража си. След като убива Майглин,  Кунанън се връща невъзмутимо в жилището му  и се избръсва със самобръсначката му, след което си подготвя сандвич с шунка.
                             
on Nov 3, 2019 at 9:33am PST

Списъкът на серийния палач продължава… Четвъртата му жертва е 45-годишният Уилям Рийз от Ню Джърси. Кунанън открадва аления пикап Шевролет на Рийз, с който се изплъзва от полицията. Продължава да върлува из региона, отнемайки невъзмутимо човешки животи като по учебник. Или по-скоро по сюжет на холивудско криминале.

Ако полицията беше заловила Рийз, през днешния ден името му щеше да е просто записка под линия в престъпната хроника от това време. За страдание Кунанън продължава серията си от закононарушения. И става печално прочут като  килъра на Джани Версаче .

Осем дни след убийството на Версаче  Кунанън се самоубива с револвера, с който е умъртвил дизайнера.  Същия ден на улицата пред вилата на огромния дизайнер се събират негови фенове, които оставят десетки копия на в. Miami Herald със заглавие Преследването на килъра завърши. Върху някои от тях е написано – “ Всичко е платено “.

В средата на 70-те Донатела Версаче потегля по-стъпките на по-големия си брат Джовани (Джани) и следва Моден дизайн на плетива във Флоренция, Италия. По-късно Донатела Версаче навлиза в стилния свят. През 80-те Джани пуска парфюм, отдаден на нея и ѝ дава линия Versus, която и досега е постоянна част от Версаче промишлеността.

През 1993 тя основава детска и младежка фешън линия Versace Young.

През юли 1998 година Донатела показва своята първа сбирка висша мода за Versace Atelier под името Versus, в хотел Риц, Париж. Тя построява своя подиум над басейна на хотела, както прави брат ѝ всеки сезон. С тази и идващите сбирки Донатела потвърждава, че бъдещето на фешън къща Versace е в сигурни ръце.
                             
on Nov 30, 2019 at 2:06am PST

Но през 2004 се оказва, че ситуацията на фамилната компания по никакъв начин не е розово. Versace е затънала в задължения, Донатела е подвластна от опиати и пластична хирургия, а Санто е в тежка меланхолия. Дъщерята на Донатела се разболява от анорексия няколко години по-късно и се подлага на лекуване.

След корпоративната рецесия от 2001-2002 година, през 2003 година Fabio Massimo Cacciatori стартира възобновяване на компанията. От 2004 година Джанкарло Дирисио от IT Holding е изпълнителен шеф на групата. През юли 2009 година Джанджакомо Ферари от Jil Sander Group е назначен за новия основен изпълнителен шеф на компанията.
                         

A post shared by (@donatella_versace) on Dec 2, 2019 at 12:59am PST

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР