На днешната дата, 4 май 2024, се навършват 81 години

...
На днешната дата, 4 май 2024, се навършват 81 години
Коментари Харесай

81 г. от рождението на Гунди: Интересни факти за големия Георги Аспарухов

На днешната дата, 4 май 2024, се навършват 81 години от рождениетона легендата на Левски и българския футбол Георги Аспарухов,известен с прякора " Гунди ".
Раждането на една легенда:Кой еГеорги Аспарухов - Гунди
В едноетажната схлупена къщичка на семейство Рангелови в Редута край София настъпва огромна наслада. Ражда се не просто Георги, ражда се легендата за Гунди.

Като младеж играе и волейбол, има необикновен отскок и е един от най-големите майстори в играта с глава по света за всички времена.

Разказват, че е можел да бъде и национал по волейбол и баскетбол поради неповторимата си двигателна просвета.

На махленската поляна с парцалените топки, които баба му е шиела, се зараждат качествата, които след това ще прераснат във високата класа, трансформирала елементарното момче от Редута в неповторимото футболно момче на България.

Още от дребен Георги се отличава с укротяването и подчиняването на парцалената топка, само че и с безрезервност за образец.

“Водех го на всички мачове още от най-ранна възраст. Все му сочех техничните играчи, все го карах да се вглежда в звездите. И като се върнеше вкъщи, с часове се мъчеше в махленската игра да направи това, което е видял. Додето не капне от отмалялост, топката не падаше от крайници му ”, разказвал е бащата на Георги - Аспарух.

Започва своята спортна кариера в детския тим на „ синия “ клуб, където бързо се отличава с гения си.

Снимка:Никола Котков и Георги Аспарухов - Гунди

Приет е в първия тим на „ Левски “, когато е едвам на 17 години.

Георги Аспарухов показва хубостта във футбола със своя безподобен и образован жанр на футболния терен.

През сезона 1964/1965 вкарва 27 гола за „ Левски “, с които става голмайстор на страната за сезона, а през 1965 година е определен за състезател и Футболист № 1 на България.
От парцалените топки на баба в махалата доголемите стадионина международния футбол
За националния тим на България дебютира на 6 май 1962 година против Австрия във Виена.Има 50 мача и 19 гола (18 мача и 11 гола са в квалификации за международни първенства).

На 3 юни 1962 година вкарва първия гол за България на международни финали – в Чили. Срещу Унгария излизат Георги Аспарухов и Георги Соколов на мястото на контузените в мач против Аржентина, Диев и Илиев. България губи пагубно с 6:1. 19-годишният Аспарухов е най-младият на Мондиал 1962.

Със сигурност 1965 година е най-силната в кариерата на Гунди.Тогава той става голмайстор на “А ” група с 27 попадения.

Избран е и за футболист №1 и за състезател №1 на България – едно неповторимо достижение.

Същата година е класиран на осмо място в най-престижната европейска ранглиста – анкетата на “Франс футбол ” за “Златната топка ”.

На 8 декември 1965, на осминафинал – реванш за Купата на европейските първенци с Бенфика, Георги Аспарухов е над всички, а на другия ден, макар отпадането на Левски, някои западни медии настояват, че той е засенчил самия Еузебио.

На стадион “Луш ” Бенфика печели с 3:2 след един гол на звездата си, до момента в който за нашите Гунди е прецизен два пъти.

Местните медии акцентират обстоятелството, че Гунди е първият чужденец, отбелязал два гола във вратата на Бенфика в Лисабон.

Едно от изданията го назовава " злия дявол на португалците " поради половин дузината му голове в мрежата на националния им тим и на “лисабонските орли ” – три на Бенфика и три на националите – два в София в европейска подготовка и един на спомагателния мач в Рим.

Той е един от дребното българи, отбелязали гол на Англия на “Уембли ” на 11 декември 1968 година. Той обаче е единственият направил го против А тима на Англия, освен това, когато страната е настоящ международен първенец.

Тогава Аспарухов поема топката в центъра на терена, със независим дрибъл минава половината игрище, като преодолява трима англичани и вкарва.

Срещата завършва при резултат 1:1, а след мача носителят на “Златната топка ” Боби Чарлтън излива суперлативи по адрес на Гунди.

През 1967/68 година Милан желае да го види в своя тим, предлагайки му голяма сума пари и опцията за емиграция, само че Гунди отхвърля това предложение.

Той изяснява, че България и Левски са мястото, където е роден и където ще остане вечно.
Как стотици хиляди си взеха последно довиждане с Гунди и Котков
Погребението на Аспарухов и Котков провокира суматоха у властта и изважда от равновесие Тодор Живков. То съответствува с това на тримата руски космонавти Доброволски, Волков и Пацаев. Всенародната обич към двамата играчи влиза в очевиден спор с тоталитарния режим. В прощалния ден към столицата се стичат хора от цялата страна. Във влаковете и рейсовете няма места, а има и почитатели, които идват пешком. На “Герена ”, където е поклонението, тълпата чака с часове да се отворят вратите на стадиона.

Снимка: Георги Аспарухов - Гундии Никола Котков

Смята се, че над 550 000 души са пристигнали да се сбогуват вечно с футболните си идоли. Цялата столична милиция, голям брой военни, пожарникари и цивилнисе мъчат да въдворят ред. Агенти от Държавна сигурност всеки ден обикалят региона и усърдно прибират фотосите и некролозите за двамата футболисти.

Поклонението пред Георги Аспарухов и Никола Котков, паралелно с това на цар Борис III, и до през днешния ден е най-масовото в българската история и остава като едно от събитията, докоснали най-силно българите през последните десетилетия.

През 1999 година Георги Аспарухов е разгласен посмъртно за най-хубав футболист на България за 20 век. През 2014 година, президентът Росен Плевнелиeв удостои посмъртно с медал “Стара планина ” -първа степен легендата на българския футбол.
" Безсмъртието на великите се кодира в паметта на поколенията "
От „ синия “ клуб разгласиха прочувствен текст във връзка рождения денна митичния Гунди.

„ Днес иконата за генерации левскари Георги Аспарухов можеше да чества своя 81-ви рожден ден.

За Гунди обаче не можем да приказваме в минало време, тъй като безсмъртието на великите се кодира в паметта на поколенията.

Ако през днешния ден той бе жив, всички щяхме да черпим от неподправената му добрина, само че ориста реши друго. Той бе и остава всеобщ любим, за чиято кариера е написано и казано всичко, а успехите и попаденията с Левски и националния тим ще се помнят постоянно.

Георги Аспарухов е събитие, надхвърлящо границите на играта футбол, тъй като в Гунди хората са виждали и виждат нещо неизмеримо. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, очакване и вяра. Еманация на разбирането за човек.

81 години от рождението на Георги Аспарухов… Вечна памет и реверанс! “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР