на децата от подготвителните групи – 5 и 6-годишните, по

...
на децата от подготвителните групи – 5 и 6-годишните, по
Коментари Харесай

Увеличиха броя на извинените отсъствия по семейни причини в забавачките

на децата от подготвителните групи – 5 и 6-годишните, по фамилни аргументи ще бъдат увеличени от 10 на 20 за актуалната образователна 2020/2021 година Това става с преходните и заключителни разпореждания на Наредба № 5 за предучилищното обучение, обнародвани в Държавен вестник на 2 октомври, написа.
Отсъствия на малчуганите в наложителна предучилищна възраст по фамилни аргументи са възможни след документално известяван от родителите в период, който е избран с правилника за активността на детската градина или учебното заведение, в което хлапето се образова.
 До 20 дни усилват броя на отсъствията за деца от градини До 20 дни усилват броя на отсъствията за деца от градини
Очаква се дните за неявяване от детските градини тази година по уважителни аргументи да бъдат увеличени от 10 на 20. Причината - коронави...
С измененията в наредбата се дава опция при изключителни условия, когато детските градини бъдат затворени, след заповед на просветителния министър да се реализира педагогическо взаимоотношение от разстояние в електронна среда. Това ще става с присъединяване на родителите посредством средствата за осведомителни и информационни технологии. Онлайн заниманията обаче не би трябвало да бъдат повече от 30 минути дневно.
През актуалната образователна година процедурата за прекосяване в независима форма на образование също е улеснена. В предходните и заключителни разпореждания е посочено, родителите би трябвало да подадат заявление до детската градина или учебното заведение, в което се образоват от първо до пето число всеки месец, в случай че желаят да образоват хлапето от у дома. В него те би трябвало да заявяват, че могат да подсигуряват подобаваща среда за учене посредством игра и да посочат лист на определените познавателни книги и пособия. Тази година те няма да бъдат задължени да създават образователните проекти, по които ще образоват децата.
За най-малките обстановката е по-различна. След като и 4-годишните би трябвало да бъдат обхванати в наложителна предучилищна до началото на образователната 2023/2023 в първа група могат да отсъстват, а за втора визитата е наложително единствено в случай че дадена община е обхванала всички 4-годишни. Те обаче са доста малко. В столицата и всички други общини, в които не са обезпечили място в забавачките за всички 4-годишни, за децата в първа и втора група се пишат отсъствия, само че по-късно те се извиняват по длъжностен път. За задачата родителите още веднъж би трябвало да занесат записка за повода за отсъствията. Ограничение за молбите по фамилни аргументи в първа и втора група няма, изясни директорката на столичната 99ДГ „ Брезичка “ Иванка Харбалиева. Ако хлапето обаче е било болно, с изключение на декларация родителите би трябвало да показват медицински бележки, че е оздравяло.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР