На десетото издание на Фестивала “От нашата ферма – с

...
На десетото издание на Фестивала “От нашата ферма – с
Коментари Харесай

Млад фермер се завръща от гурбет, за да гледа малини у нас

На десетото издание на Фестивала “От нашата плантация – с обич за вас! ” тази седмица пред Министерство на земеделието ухаеше на пресни малини.

45-те декара насаждения, за които Александър Нанов се грижи, са към момента в преход, само че през 2018 година ще получат био документ. 36-годишният Сашо пристигна с 50 кг пресни малини в София, които свършиха бързо поради виещата се опашка от клиенти. Всеки можеше да вкуси от сладкия плод, да опита свеж малинов сок или майсторски направено безалкохолно мохито.
 09-1  09-7  09-5  09-4  09-2  09-1
Младият производител предлага два сорта малини – “Микеранен ” и “Люлин ”. Споделя, че ги е взел от свои другари, а през днешния ден и сътрудници, които го насочили към този поминък. Първият вид са импортирани от Холандия (инвитро материал). Александър споделя, че малините “Микеранен ” са по-сладки, по-дребни, само че зреят и се обират бързо. Техният сезон е рано пролетта, а реколтата е до края на юни. Този вид е по-трудоемък, тъй като се привързва на структури като при лозята и инвестицията е по-голяма (като колове, тел, изисква постоянно плевене, което става на ръка).

Малините “Люлин ” се обират от август до октомври, а при удобно време даже до ноември. Те са ремонтантни сортове т.е. дават по две реколти годишно, също така имат плод още след първата година. Малината “Люлин ” е по-едра, само че ароматът и сладостта не са толкоз изразени, както при ранните малини на Александър. Есенните малини се берат дълготрайно, а младият фермер вижда, че избират по-хладно време и доста вода. “Дори ми се случва да ги обера, а на другият ден като се върна, да има толкоз плод, все едно не съм влизал скоро ”, споделя фермерът.

Александър по специалност е готвач/сервитьор, приключил Техникум по туризъм и текстил. Прекарва 10 години в Гърция (от 2005 година до 2015 г.), работейки на градеж и седем години като барман. Крепи го концепцията да се върне в България и да сътвори личен бизнес със спестяванията си.

След като се прибира у нас и взема решение, че ще се занимава с малини, бързо приготвя земята – 50 дка, която е наел за седем години. Нивата му се намира над Самоков, на пътя за Мальовица, покрай река Искър. Разказва, че не е било елементарно, защото територията е камениста, не е била поддържана и е вкарал тежки машини, с цел да я пригоди за засаждане. Инвестирал е към 50 хиляди лв. лични средства, като не брои труда си. Днес има 45 дка малини, а равносметката му е по 300 – 320 кг на декар за 2016/2017 година. След края на този сезон се надява да надвиши миналогодишния рандеман. В работата му оказва помощ неговата майка. Споделят, че тази година имат повече плод от първата, само че малините “ Микеранен ” дават към този момент по-малко от “Люлин ”. Доволен е от реколтата си, желае да стабилизира насажденията си и да се утвърди на пазара, а по-късно може да мисли за разширение на бизнеса. “Искам умерено да виждам фамилията си и да водим естествен живот, още не съм възвърнал инвестицията си, само че виждам бъдеще и имам вяра, че ще успеем. ”

Организатор на Фестивала е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА. Фермерският фестивал се провежда в границите на план “Седмичен фестивал “От нашата ферма- с обич за Вас ”, който БИОСЕЛЕНА извършва с финансовата поддръжка на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско сдружение за отбрана на птиците и регион “Средец ” на Столична община.

Изпитани предписания

“Труд ” видя майсторските умения на Александър, като барман на фермерския фестивал, където той направи безалкохолно малиниво мохито – “Virgin Mojito ” – Разряза четвърт лайм, който заля с 20 мл. сироп от малини. В миксер пасира шепа малини, които прибави към зеления лайм и сиропа. В ръката си пристисна листа от мента, с цел да ускори аромата им, които прибавя към другите съставки. Накрая цялостни чашата с лед, долива малко спрайт и коктейлът е подготвен.

Рецепта за сладко от малини от младия прозиводител – 2 кг малини, които се поръсват със 1 кг захар и се оставят да престоят една вечер. На другия ден всичко се вари до нужната плътност, в купичка се вади малко от сместта, в която се поставя лъжичка лимонтозу и се връща във варивото на котлона за малко време с бъркане. Докато е топло, сладкото се налива в буркани и се обръща надолу, с цел да се стерилизират бурканите, без да е нужно варене.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР