На десетки милиони левове се изчисляват загубите за българските хотелиери

...
На десетки милиони левове се изчисляват загубите за българските хотелиери
Коментари Харесай

Загуби за българските хотелиери след фалита на Томас Кук

На десетки милиони левове се пресмятат загубите за българските хотелиери след банкрута на английския туроператор " Томас Кук ". Най-сериозно е ситуацията за хотелите, които са настанявали туристи през юли и август преди банкрута на туроператора, тъй като заплащанията за тях се вършат със забавяне от 60 дни и надлежно към този момент не са сигурни.

В Министерството на туризма се организира среща сред министъра Николина Ангелкова, английският дипломат Ема Хопкинс, хотелиери и туроператори.

Точно 5940 са непознатите туристи, които са по линия на " Томас Кук " у нас, демонстрират данните на формалния представител на компанията в България. Засегнати български туристи няма. 1/3 от непознатите туристи, които следва да бъдат извозени, са от Англия. За тях, въпреки и със забавяне, е проведен превоз, увери дипломат Ема Хопкинс.

За различен проблем обаче алармираха от формалния представител на " Томас Кук " у нас, а точно - и през днешния ден не престават да идват непознати туристи, само че от други страни - Германия, Полша, Холандия и Скандинавските страни. Днес работа са спрели и представителствата на " Томас Кук " в Полша и Холандия. Новите пристигнали туристи са 35. За да понижават своите вреди, българските хотелиери са отказали да одобряват част от туристите, а транспортните компании да ги извозят.

До 13 октомври завършва туристическият сезон за " Томас Кук " и дъщерните му компании у нас, оповестиха от формалния представител на банкрутиралия турооператор.
Николина Ангелкова - министър на туризма: Изключително значимо сега е да следим какво се случва с дъщерните компании на " Томас Кук ", с цел да не станем очевидци на резултата на доминото и надлежно всички туристи, които са пристигнали в България посредством дъщерните компании, а не посредством " Томас Кук " Англия също да бъдат директно наранени.
Британският дипломат Ема Хопкинс дефинира обстановката като извънредно тежка.
Ема Хопкинс - дипломат на Англия у нас: Това е най-голямото репатриране в спокойно време в историята на Обединеното кралство и е доста сложна интервенция. Работим да осигурим самолети от целия свят, с цел да откарат хората в къщи, само че молим пасажерите да се приготвят за съществени закъснения.
По данни на английското посолство у нас има над 2 000 туристи по линия на " Томас Кук ". За тях е обезпечен транспорт. Британското посолство има свои представители на летищата в Бургас и Варна.
Ема Хопкинс - дипломат на Англия у нас: 350 хил английски туристи посещават България. Тези, които пътуват с " Томас Кук ", са доста дребен % от това число. " Томас Кук " ми споделиха, че тази година са имали към 13 хиляди туристи по морето.
Сериозен проблем обаче има за туристите, които са от други страни и са тук по линия на " Томас Кук " от Германия, Холандия, Полша и Скандинавия. Част от хотелите отхвърлят освен да довършат престоя им у нас, само че и приключват по-рано сезона си.

Христо Гълбачев: Ние имаме отвод от доста хотели сега. Днес до момента в който пътувах от Слънчев бряг за тука имахме към 7 хотела, които не желаеха да настаняват повече туристи на " Томас Кук " и желаеха да ги изкарат отвън хотела. Аз съм обезпокоен извънредно доста до края на седмицата кои хотели ще оставят туристите и кои ще затворят по-рано.
Министърът на туризма Николина Ангелкова прикани хотелиерите да спомагат на туристите, с цел да не пострада имиджът на България.
Николина Ангелкова - министър на туризма: Мога да ви уверя, че сме поеми ангажимент и като министерство и аз персонално като министър за цялостно подпомагане във връзка с както туристите, които са в страната, по този начин и на българския туристически бранш.
Министърът разгласи още, че ръководеното от нея ведомство е готово да спомага на хотелиерите и да обмисли облекчения за сектора, които да понижат вредите от банкрута на " Томас Кук ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР