на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права

...
на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права
Коментари Харесай

Александър Кашъмов: Всеки е засегнат съществено по темите в Доклада на Държавния департамент на САЩ

на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на човешките права в света (през 2022-ра), който се появи тази седмица, се прави всяка година.

Това е обикновен отчет за човешките права и отбраната им, само че с това обвързван въпросът какво прави страната по тази тематика - разяснява пред Радио София юрист Александър Кашъмов, шеф на Програма " Достъп до информация "

Основните проблематични области са битката с корупцията и (не)успеха на българските институции в тази битка, както и положението на правосъдната система.

Проблеми, закрепени в Доклада подхождат на констатации, разказани в редица други документи, посочи Кашъмов:

„ Трябва са си научим уроците, да приемем съществено констатациите, те не са от изгода за тези, които вършат отчета, а за българските жители - в случай че държавници и политици подхващат нужните усъвършенствания. "

За България Докладът установи:
▪ грубо или унизително отношение от страна на управляващите, в това число към арестувани лица, мигранти и разселени и настанени в институции деца;
▪ случайни арести; съществени проблеми с независимостта на правосъдната система;
▪ сериозна корупция в държавната администрация;
▪ закононарушения, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към членове на ромската общност;
▪ закононарушения, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към ЛГБТ общността.

По думите на Александър Кашъмов България стъпи изкривено още през 2017 година, когато се одобри закон и се регламентира статутът и функционалностите на КПКОНПИ. Комисията не може да се похвали с успеваемост, тя би трябвало да се прекрои, да се раздели на две - за противопоставяне на корупцията и настрана - за лишаване на нелегално добитото имущество.

Освен битката с корупцията, най-съществената смяна, която би трябвало да последва Доклада, е обвързвана със правосъдната система и ролята на основния прокурор и Прокуратурата.

„ Всеки директно или непряко е обиден значително по тези проблеми тематики. Колкото повече се позволява закононарушения и корупция по високите етажи, толкоз повече се лишава опцията хората да усетят повишение на стандарта на живот ", акцентира юристът.

Противодействието против корупцията в частта спор на ползи би трябвало да обгръща цялата държавна администрация, а освен лицата на висши длъжности, счита още Кашъмов.

Колкото до въпроса за мигрантите, юристът е уверен, че в естествена страна може да има надзор и в това време - уместно отношение към хората, които търсят по-добро бъдеще.

Експертът обърна внимание и на вълната от така наречен „ каузи плесници " от огромни компании, от политици, от други обществени фигури към публицисти и следствията от затварянето на устата на медиите - действителната заплаха жителите да останат неинформирани.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР