На четвъртото заседание на временната парламентарна Комисия за ЧЕЗ отново

...
На четвъртото заседание на временната парламентарна Комисия за ЧЕЗ отново
Коментари Харесай

„Инерком България“ с неясен произход на парите за закупуването на ЧЕЗ


На четвъртото съвещание на краткотрайната парламентарна Комисия за ЧЕЗ още веднъж не се откри отговор на въпроса от кое място „ Инерком България “ ще получи средства, с цел да финансира договорката за покупката на българските активи на CEZ.

Това беше един от главните въпроси, на които Комисията си сложи за цел да получи отговор. По тази причина през днешния ден бяха поканени и представители на „ Инерком “, само че притежателят на компанията Гинка Върбакова не участва. Въпросът за финансирането беше заложен от Комисията, само че от „ Инерком “ пропускаха да отговорят на него, което принуди депутатите да питат още веднъж.

„ Относно финансирането, нещата се движат относително проведено “, сподели финансистът Веселин Захариев от Mane Capital, съветник на „ Инерком “ по договорката. Той повтори и към този момент известната информация, че всички кандидат-купувачи са били подложени на сериозен разбор и инспекция от страна на CEZ.

„ Обстойни инспекции имаше на всички претенденти - кои са притежателите, коя е ответната страна, кой е купувачът и дали страната има опция да затвори такава договорка “, добави юристът на "Инерком България " Георги Спасов.

„ В една естествена договорка при подаване на документи за предложения става дума за планове на банки и техния интерес да вземат участие и да финансират такава договорка “, изясни Веселин Захариев. Той добави, че в началото се подават писма за желание и след контракт се стартират действителните договаряния. По думите му това са комплицирани процедури, които нормално се случват след сключване на контракт. „ Работим по самата конкретика, с цел да може да затворим вероятно финансирането “, сподели още финансовият съветник.

Според Захариев не е разумно CEZ да работят със страна, която не може да приключи договорката и от чешката компания са останали задоволени от изискванията, които „ Инерком “ е дала. Вследствие на това са позволени да подпишат контракт с тях.

От компанията покупател разясниха и различен въпрос: дали "Инерком " е взела участие във образуването на ценовото заявление на ЧЕЗ за новия регулаторен интервал. Представителите на "Инерком " изрично дадоха отговор, че не са. "Подготвеното заявление е подадено от CEZ, които са сегашни притежатели ", споделиха представителите на "Инерком ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР