На базата на бъдещия дебат по темата Стратегическа рамка за пътна безопасност“

...
На базата на бъдещия дебат по темата
Стратегическа рамка за пътна
безопасност“
Коментари Харесай

МРРБ кандидатства пред Европейската комисия за 3,3 млрд. лв. за пътна безопасност

На базата на бъдещия спор по темата „ Стратегическа рамка за пътна безопасност “ Европейската комисия изиска информация от всички страни за това какви са нужните запаси и какви действия ще бъдат подхванати от съответната страна членка. По темата „ инфраструктура “, в частта „ пътна безопасност “, подадохме ограничения и дейности на стойност над 3,3 милиарда лева към Министерството на вътрешните работи, което е координатор за България. От тях 2,6 млрд. лева са средствата по съществуващи пътища и към 730 млн. млн. са по предвидените за създаване до 2030 г. автомагистрали и скоростни пътища.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при присъединяване си през днешния ден в международната конференция "Пътна безопасност: Нови технологии и добри световни и европейски практики ". Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година и се организира с поддръжката на Министерството на районното развитие и благоустройството.

Пред участниците в него министърът напомни, че Европейска комисия към този момент второ десетилетие полага целенасочени старания за подобряване на пътната сигурност във всички сегменти за понижаване на жертвите по пътищата, като посочи, че години наред България е водач в черната статистика. Според него по тази тема трябва да бъде ангажирано цялото ни общество – образование на нашите водачи, пешеходци и така нататък

Държавата поставя неимоверни старания през последните 15 година От 2007 година до в този момент над 660 млн. лв. са вложени по републиканските пътища единствено за възстановяване на инфраструктурата, обвързвана с пътна безопасност – ограничаващи системи, вертикална, хоризонтална сигнализация, маркировка, табели и други, в това число и в участъци с висока централизация с пътнотранспортни катастрофи, информира Николай Нанков. Той добави, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ работи в синхрон с Министерството на вътрешните работи, от където получава информация за такива пътни сектори.

Около 8 хиляди км републикански и 12 хиляди км общински пътища се нуждаят от спешна цялостна рехабилитация. Полагаме усилия да решим този проблем. На палиативнияподход от последните 30 години, обвързван с кърпежите на дупки, трябва да бъде комплициран край, категоричен бе районният министър. Ще преминем към дълготрайна и цялостна рехабилитация на пътищата, разяснява още той и уточни, че това ще стане чрез въвеждането на тол системата, която няма да е панацея, само че ще даде голям запас. От нея се чака три пъти по-висок доход, не дребна част от който ще бъде насочен към възстановяване на пътната безопасност във всичките й аспекти.

Третата опция за използване на такива ограничения е посредством третия пакет за мобилност, за който Европейската комисия стартира полемиките по новата стратегическа рамка за пътна безопасност от месец май, изясни той. Все по-сериозни гласове се надигат и в Европа, както и в България, за обособяването на умишлен инструмент - било то фонд, съответна стратегия на база на новата тактика за пътна безопасност, сподели Николай Нанков. Той посочи, че този инструмент ще бъде за периода от 2020 до 2030 година и се чака да финансира планове, ориентирани към пътна безопасност. Глобалната цел на европейско равнище е за този период жертвите по пътищата да намалеят с 50%. Очакваме с неспокойствие да стартираме дебата по тематиката на национално и европейско равнище, съобщи регионалният министър.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР