На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

Очаква се дефицит в хазната от 20 млн. лева към края на октомври

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към октомври 2022 година да бъде недостиг в размер на 20 млн. лв. , оповестява Министерството на финансите, представено от Българска телеграфна агенция.

В края на септември от МФ оповестиха, че чакат КФП да е на остатък от 1,055 милиарда лева, а по настоящи данни от през днешния ден той е бил 989,2 млн. лева в края на деветия месец на годината.

На месечна база за октомври се чака недостиг в размер на 1,0 милиарда лева , като аргументите за плануваното превишение на разноските над приходите на месечна база са по-високите разноски в сходство с годишните планове, както и по-големия размер на възобновения данъчен заем към бизнеса по Закона  за Данък добавена стойност. През октомври се следи повишаване на обществените разноски (вкл. и заради втората стъпка от утвърденото през лятото преизчисляване на пенсиите), финансовите разноски, разноските за прехрана и други.

Приходите, помощите и даренията по КФП към октомври 2022 година се чака да бъдат в размер на 50 232 млн. лева (84,2  на 100 от годишния разчет) и нарастват с 8099  млн. лева (19,2  на сто) по отношение на регистрираните за същия интервал на 2021 година. Данъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на октомври 2021 година с 4616 млн. лева, неданъчните - с 3450  млн. лева, а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са близки до регистрираните за същия интервал на миналата година.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към октомври 2022 година са в размер на 50 252 млн. лева (76,3  на 100 от годишния разчет). За съпоставяне, разноските по КФП към октомври 2021 година бяха в размер на 41 406 млн. лв..

Частта от вноската на  България в бюджета на Европейски Съюз , изплатена  към 31 октомври от централния бюджет, възлиза на 1355 млн. лева .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР