На България ще са ѝ необходими поне две години след

...
На България ще са ѝ необходими поне две години след
Коментари Харесай

Икономист: На България ще са ѝ необходими поне две години за членство в еврозоната

На България ще са ѝ нужни най-малко две години след последните политически събития, с цел да доближи до реализация на концепцията за присъединение към еврозоната. Това мнение изрази в изявление за Bloomberg TV Bulgaria доц. Светла Бонева, лекар по стопанска система, доцент в катедра „ Международни стопански връзки и бизнес “ на УНСС.

Според нея оптимистичният сюжет за влизане на страната ни в еврозоната на 1 юли 2025 година не би могъл да се случи. Тя изясни, че с изключение на конвергентния отчет, който ще излезе през юни, се очакваше още един спомагателен през ноември, с цел да е ясна статистиката, и той трябваше да бъде " по-скоро позитивен, само че при изискване, че има постоянно държавно управление ".

„ Има причина, с изключение на политическата турбуленция, за отлагането на влизането на България в еврозоната “, уточни доцент Бонева, която счита, че страната ни е изпуснала момента, който е бил преди пет години. Тя уточни, че непрестанно се обновяват данните дали изпълняваме техническите критерии на Маастрихт. „ Трябва да се гледат процедурните аспекти на самия развой “, разяснява тя и подсети, че е значимо и влизането в Шенген, само че към момента сме в развой на мониторинг, с цел да се случи цялостната евроинтеграция на България.

Тя изясни, че процедурните аспекти на приемането ни в еврозоната са тясно свързани с политическата обстановка в България.

Доц. Бонева счита, че отлагането на влизането в еврозоната ще провокира процеси в българската стопанска система, които ще доведат до последователното ѝ изсветляване. „ В Закона за еврото са посочени изискванията, при които България ще влезе в еврозоната. От този закон излиза наяве, че една година след формалното ни присъединяване всички кешови наличия в лв. би трябвало да бъдат обърнати в евро. Необходимо е техническо време, с цел да се обработят наличните парични запаси в стопанската система “, означи тя и акцентира, че бизнесът има интерес страната ни да влезе в еврозоната.

Според нея има справедливи интернационалните фактори, които са причина за закъснение на влизането в еврозоната и те са свързани с инфлацията у нас поради енергоносителите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР