На Архангелова задушница, 5 ноември, пред Военния мавзолей-костница на Централните

...
На Архангелова задушница, 5 ноември, пред Военния мавзолей-костница на Централните
Коментари Харесай

Отдаваме почит на загиналите български воини

На Архангелова задушница, 5 ноември, пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища ще се уважи паметта на починалите български воини, заяви прессекретариатът на президентството. Във военния обред - панихида, плануван за 11 часа, ще взе участие президентът Румен Радев.

Заупокойната работа на Централните софийски гробища ще отслужи негово преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп в наличието на президента, министъра на защитата, началника на защитата, висши офицери от въоръжените ни сили, членове на военнопатриотични съюзи.
 Спецчастите на българската войска получиха нова бойна техника
Спецчастите на българската войска получиха нова бойна техника

Машините служат за наблюдаване, разузнаване и прецизна пукотевица

Панихиди за Архангелова (мъжка) задушница ще бъдат отслужени и в редица български градове пред монументи на починали във войните, в ритуалите ще вземат участие военнослужещи от Националната гвардейска част и родовете войски в българската войска, Силите за специфични интервенции и от Националния боен университет " В. Левски ".

Венци и цветя и войнски почести в памет на починалите по традиция от Министерството на защитата ще поднесат и на българското военно гробище в Ново село, Струмишко, и пред офицерските гробове в градското гробище в гр. Струмица, Република Северна Македония.

Малко по-късно, в 13.00 ч българско време, на българското военно гробище в село Цапари, Република Северна Македония ще се организира обичайният военно-църковен обред. На него ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, заяви прессекретариатът на президентството.
 Дават 100 млн. лева за заплати на военни и цивилни в МО
Дават 100 млн. лева за заплати на военни и цивилни в МО

Готвят проект за превъзмогване на несъответствието на приходите в системата

Гробището е основано по време на Първата международна война, когато в него са заровени 214 български бойци и офицери и е първото възобновено българско военно гробище на територията на Северна Македония. В двора на църквата " Св. Георги " се намират седемте паметника на заровените там български офицери. Те са едни от дребното непокътнати от хилядите български офицерски монументи на територията на днешна Северна Македония, напомня БНР.

Преди възпоменателната гала, в 11.00 ч. българско време, в българското Генерално консулство в Битоля, Илияна Йотова ще участва на откриването на изложбата " 125 години българско дипломатическо посланичество в Битоля " и на представянето на книгата " Досието " Галичица " и прекършената орис на Панде Ефтимов ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР