На анексирания от Русия украински полуостров Крим масово се раздават

...
На анексирания от Русия украински полуостров Крим масово се раздават
Коментари Харесай

Как Русия си отмъщава на кримските татари


На анексирания от Русия украински полуостров Крим всеобщо се раздават призовки на кримски татари. Каква е обстановката на татарите и имат ли те опция да изоставен полуострова? Дъждовни води беседва с правозащитника Алим Алиев.

Русия продължава, която беше оповестена на 21 септември. Според известия в медиите в ход е всеобщо разпределяне на призовки и на анексирания от Русия украински. Ето какво споделя в изявление пред Дъждовни води правозащитникът и съосновател на неправителствената организация " Crimean-SOS " Алим Алиев.

Алим Алиев: След оповестяването на " частична готовност " в Русия на полуостров Крим започнаха да се раздават призовки. Представители на съветските окупационни управляващи идват по местата, които са плътно обитаеми с кримски татари и всеобщо раздават призовки. Раздават ги и в предприятия, по пазари и в организации, където работят най-вече кримски татари. Идват даже в кримско-татарските учебни заведения при учителите мъже.

Смятам, че това е възмездие против кримските татари за тяхната проукраинска позиция през последните години. Освен това сходни дейности на Русия са военно закононарушение по силата на член 51 от Женевската спогодба, съгласно който окупаторът няма право да привиква хора от окупираните територии.
Редакцията предлага
Разполагате ли с данни за това какъв брой призовки към този момент са раздадени на кримските татари в Крим?

Алим Алиев: По мои оценки в Крим към този момент са раздадени над 2000 призовки. Но сега никой не може да даде напълно точни данни. Единственото, което можем да кажем сигурно, е, че това се случва всеобщо измежду тази общественост.

А от кое място получавате информация за протичащото се?

Алим Алиев: Това са данни както от украинското разузнаване, по този начин и от отчети на кримско-татарски деятели в Крим. Освен това получавам доста позвънявания на хора от разнообразни градове и села в Крим. Цялата тази информация се събира.

Как ще се употребява тази информация?

Алим Алиев: Понастоящем във Варшава се организира двуседмична конференция на ОССЕ за спазването на човешките права. Тази седмица ще рапортувам там за военното закононарушение на Руската федерация - мобилизацията в Крим. Тези данни се споделят също с украинските управляващи и интернационалните институции. Можем да чакаме наказания против тези, които организират мобилизацията в Крим. Освен това държавните управления на разнообразни страни могат и би трябвало да оказват напън върху Русия.

Назначените от Русия управляващи в Крим обявиха преди дни, че проектът за военна тегоба на полуострова е изпълнен. Как коментирате това?

Алим Алиев: Всички изказвания на окупационните управляващи в Крим не би трябвало да се одобряват за чиста монета, защото доста постоянно думите им не дават отговор на действителността. Това, че са раздали призовки, не значи, че към този момент са набрали нужните хора. Така че те могат да набират още хора или да разгласят нова вълна на готовност.

Има ли по какъв начин хората да откажат да бъдат мобилизирани? Например по религиозни аргументи?

Алим Алиев: На доктрина е допустимо човек да откаже да бъде мобилизиран по религиозни или даже пацифистки аргументи, само че на процедура това не се случва. Затова хората се крият или бягат.

Сега допустимо ли е да се напусне Крим?

Алим Алиев: Все още, да. Но това е допустимо единствено по Кримския мост. На границата обаче мъжете ги задържат за разпит и ги питат: " Защо пътувате? Къде отивате? Как гледате на войната? ". Най-голямата част от кримските татари се насочват към Грузия и Казахстан. Оказва се, че те са принудени още веднъж да отидат там, където са били депортирани техните прародители.

Правозащитникът Алим Алиев

Имам доста другари и познати, които останаха в Крим през цялото това време. Но в този момент всички те напущат. В групата на Кримския координационен щаб в " Telegram ", която има над 17 000 клиенти, също има голям брой молби за освобождение от военна тегоба. Сега обаче в съветските медии към този момент се появи информация, че мъжете могат да бъдат освободени единствено с уверение от военните комисариати.

Имат ли опция хората, които напущат Крим, да се реалокират в  част от страната, следена от украинските управляващи?

Алим Алиев: Всичко опира до пари. Полетът от Грузия и е доста безценен. Например самолетен билет от Актау (Казахстан) до Истанбул (Турция) коства повече от 20 000 гривни на човек. За множеството хора това е прекомерно скъпо. Затова е мъчно да се стигне до неокупираната част на Украйна. Хората наемат жилища най-вече в Грузия и Казахстан.

Какво може да се направи за тези, които са били мобилизирани срещу волята им?

Алим Алиев: Няма повсеместен отговор. Трябва да се прегледа всеки обособен случай. На места им се предлага да се предават, само че и това е обвързвано с проблеми. Например украинските войски и окупаторите може да се намират надалеч едни от други и сред тях да има минно поле. Освен това при положение на бягство към украинските позиции може да се чака изстрел в гърба от страна на съветската войска.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР