На американския технологичен гигант Meta беше наложена рекордна глоба в

...
На американския технологичен гигант Meta беше наложена рекордна глоба в
Коментари Харесай

ЕС глоби Meta с рекордните 1,2 млрд. евро

На американския софтуерен колос Meta беше наложена рекордна санкция в размер на 1,2 милиарда евро за неспазване на разпоредбите за дискретност на Европейски Съюз, оповестява " Политико ".

Базираната в Ирландия Комисия за отбрана на персоналните данни разгласи, че Meta е нарушила Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) с прехвърлянето на огромен брой персонални данни на европейски консуматори на Фейсбук в Съединените щати, без да ги отбрани задоволително от практиките на Вашингтон за наблюдаване на данни.

Това е най-голямата санкция, наложена според водещия закон за поверителността на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) на Европейски Съюз. Мярката идва в навечерието на петата годишнина от влизането в действие на закона на 25 май.

По-рано Amazon беше санкциониран със 746 милиона евро от Люксембург, а през последните две години ирландският регулатор наложи четири санкции против платформите на Meta - Фейсбук, Instagram и WhatsApp, на стойност сред 405 милиона и 225 милиона евро.

Комисията уточни, че потреблението от страна на Meta на юридически инструмент, прочут като общоприети договорни клаузи (SCC) за предаването на персонални данни на Съединени американски щати, " не адресира рисковете за главните права и свободи " на европейските консуматори на Фейсбук, издигнати с историческо решение на Върховният съд на Европейски Съюз.

През 2020 година Съдът на Европейски Съюз анулира съглашението за трансфер на данни сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, известно като Privacy Shield, поради опасения по отношение на практиките за наблюдаване на разследващите служби на Съединени американски щати. В същото решение Върховният съд на Европейски Съюз също стегна условията за потребление на общоприетите договорни клаузи - различен юридически инструмент, необятно употребен от фирмите за прекачване на персонални данни към Съединени американски щати.

Meta - както и други интернационалните компании - продължиха да разчитат на правния инструмент, защото европейските и американските чиновници желаеха да реализират ново съглашение за трансфер на данни, а американския ттехнологичен колос му не разполагаше с други правни механизми за прекачване на персонални данни.

ЕС и Съединени американски щати завършват ново съглашение за трансфер на данни. То може да е готово най-рано през юли и най-късно през октомври. Meta има период до 12 октомври да спре да разчита на общоприетите договорни клаузи за своите прехвърляния.

По-рано американският софтуерен колос предизвести, че в случай че бъде заставен да спре да употребява SCC без уместно различно съглашение, може да закрие услуги като Фейсбук и Instagram в Европа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР