На 99 години почина Дянко Марков, съобщиха от семейството, цитирани

...
На 99 години почина Дянко Марков, съобщиха от семейството, цитирани
Коментари Харесай

Почина Дянко Марков – последният офицер на Царство България

На 99 години умря Дянко Марков, оповестиха от фамилията, представени от „Дневник“.

Дянко Марков е депутат от Съюза на демократичните сили и ОДС, ръководител на партия Български либерален конгрес, полковник от запаса, боен авиатор, защитавал небето над София през Втората международна война и взел участие във втората фаза на войната против нацистка Германия, притежател на Орден за смелост.

Дянко Марков е последният офицер от Царство България. Роден е в Плевен през 1922 година в семейство на юрист социалдемократ. Като възпитаник в гимназията придобива редом и музикално обучение. Като гимназист дружно с тримата си братя влиза в Съюза на българските юношески легиони. Завършва Висшето военно учебно заведение. През 1945 година взе участие във войната против нацистка Германия като авиатор изтребител.

През 1947 година е задържан с група млади офицери по развой, прочут под името „втори легионерски център“, и наказан на 5 години затвор. След пандиза работи в разнообразни сфери на материалното произвеждане, след което кандидатства за цигулар в Музикалния спектакъл и макар неприятната биография съумява да се наложи с гения си.

През 2011 година написва книгата „Легионерството. Възникване, историческа роля и съдба“, в която показва голям брой причини и обстоятелства, с които желае да потвърди, че идеалът на легионерите е бил постоянно любовта към народа и отечеството. През 2012 година издава внушителния том „Свидетелствам под клетва“, в който споделя иcтоpията на своя живот, обвързван с преломните събития в България през 20-ти век.

През октомври 2014 година в Европейския парламент по случай 25-годишнината от рухването на Берлинската стена Дянко Марков произнесе тирада под наслов „Устояхме, тъй като бяхме положителни хора“ пред български и непознати евродепутати, които го приветстваха.

През 2018 година Министерството на защитата го удостои с Награден знак по случай неговата 86-годишнина.

Поклонението ще се състои на 19 февруари от 14 ч на Централните софийски гробища.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР