На 98-годишна възраст от този свят си отиде Елена Джурова

...
На 98-годишна възраст от този свят си отиде Елена Джурова
Коментари Харесай

Издъхна съпругата на Добри Джуров, 98-годишната Елена

На 98-годишна възраст от този свят си отиде Елена Джурова - брачната половинка на армейския военачалник Добри Джуров (1916 - 2002), министър на защитата на НР България от март 1962 година до ноември 1990 година

Джурова е родственик на офицер-герой от войните за национално избавление и обединяване, основател на Македоно-Одринското опълчение, именит челник в Македония и член-кореспондент на Българска академия на науките, полковник Петър Дървингов, оповестява dir.bg

Съпругът и Добри Джуров пък бе дълготраен член на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия и министър на националната защита по време на социалистическата система.

Участник в комунистическото съпротивително придвижване по време на Втората международна война, партизанин и пълководец на Партизанска бригада " Чавдар ".



Именно той играе дейна роля в отстраняването на Тодор Живков от управлението на Българска комунистическа партия, по тази причина и остава боен министър до септември 1990 година и членува във Висшия съвет на преименуваната към този момент Българска социалистическа партия (БСП).

На 10 януари 1991 година напуща по свое предпочитание Народното събрание и се отдръпва от публичния живот. Добри Джуров умира на 17 юни 2002 година в София.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР