На 92-годишна възраст е починала голямата поетеса Лиляна Стефанова. Смъртта

...
На 92-годишна възраст е починала голямата поетеса Лиляна Стефанова. Смъртта
Коментари Харесай

Тъжна новина! Почина голямата поетеса Лиляна Стефанова

На 92-годишна възраст е умряла огромната поетеса Лиляна Стефанова. Смъртта ѝ е настъпила в неделя.
Информацията е доказана от нейната близка Лиляна Трендафилова.
Стефанова е родена на 17 април 1929 година в София, в семейство на учители. Висше обучение получава в Москва - постъпва в ГИТИС (Държавния институт за театрално изкуство), компетентност постановка, само че скоро по-късно е призната в Литературния институт "Максим Горки ".
Специализира в Лондон (1965-1967). Завършва писателската стратегия при Държавния университет в Айова - Съединени американски щати (1980).
Още ученичка в гимназията, печата първи стихове във в. "Литературен фронт " с основен редактор Никола Фурнаджиев. Като студентка издава първата си книга стихове, която излиза и в Москва. Руската литературна рецензия я посреща позитивно.
През петдесетте години на ХХ век е в кръга на огромния съветски стихотворец Павел Антоколски дружно с Булат Окуджава, Евгений Евтушенко, Белла Ахмадулина и други
Авторка е на повече от 50 книги лирика, прозаичност, есеистика, пътеписи, произведения за деца. Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите ѝ доближава един милион екземпляра.
Между книгите, които ѝ носят най-голяма популярност и самопризнание, са "Обич и тъга ", "Една есен в Америка ", "Вулканите на Мексико димят ", "Душите ни са дружно ", "Пиша - значи обичам ", "Япония без кимоно и ветрило ", "След среднощ ", "Болка на глас " и други.
Била е ръководител на българския ПЕН-клуб и секретар на Културната комисия на Международния комитет за европейска сигурност и съдействие в Брюксел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР