На 90-годишна възраст в съня си почина един от последните

...
На 90-годишна възраст в съня си почина един от последните
Коментари Харесай

Строителят на съвременен Бургас издъхна на 90 г.

На 90-годишна възраст в съня си умря един от последните огромни строители на актуалния Бургас от годините на соца - някогашният зам.-кмет Атанас Стойновски. За кончината на бургазлията, който даде живота си, с цел да преобрази родния си град, заяви синът му - бизесменът Ваклин Стойновски.

" Днес ни напусна обичания ни татко и дядо, Атанас Стойновски. Дано си с Мама към този момент, Тате! Обичаме ви доста! ", написа той.

Атанас Стойновски имаше основна роля за строителството на модерния Бургас през 60-те и 70-те години на предишния век, напомня локалният уебсайт Flagman. Под негов контрол и с директното му присъединяване градът безусловно се разраства до мащабите, които има през днешния ден.

Роден е в Бургас, само че приключва строително инженерство в София с отличие. Връща се тук и минава през всички стадии на професионалната си кариера - от помощник-технически началник до основен инженер на домостроителния комбинат. Бил е архитект, осем години е бил и зам.-кмет по строителство. Прекарва време в Либия, където под негово управление се подвигат стотици стратегически отбранителни обекти, 16 клиники и нефтена рафинерия.

По негово време се построява на мястото на дребната улица " Толбухин " големият бул. " Демокрация ". Поради това, че градът се разраства, стартира строителството и на комплексите " Изгрев ", " Славейков ", " Лазур ", " Зорница " и " Меден рудник " - всичко това с директното присъединяване на Атанас Стойновски. Построени са десетки детски градини, учебни заведения, противоречивата зала в жк " Изгрев ". Един от най-ценните приключени планове е бил и построяването на водопровода от Мандренското езеро, тъй като в тези години градът е бил на процедура изсъхнал.

До последния си земен ден Атанас Стойновски бе деен жител на Бургас. Въпреки преклонната си възраст, той бе здрав и кипеше от живот.

Всички, които желаят да си вземат последно довиждане с него, ще могат да го създадат на следващия ден. Опелото ще е на 11 август в Траурния дом на Гробищния парк в Бургас.
Строителят на актуален Бургас издъхна на 90 година

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР