На 9 ноември двама мъже застанаха пред кенийците, за да

...
На 9 ноември двама мъже застанаха пред кенийците, за да
Коментари Харесай

Джулиус Малема: Защо южноафриканският политик докосна нервите в Кения

На 9 ноември двама мъже застанаха пред кенийците, с цел да изнесат дълго чакани речи, разграничени единствено от няколко часове и няколко километра.

И двамата бяха онлайн по малкия екран.

И двамата са върли панафриканисти и двамата преследваха сърцата на една нация, натежали от тежко икономическо задължение.

Но тук приликите свършиха.

Един човек, президентът Уилям Руто, носеше формален наследник костюм.

Другият мъж, южноафриканският опозиционен водач Юлиус Малема, беше облечен в черен сафари костюм, с нормалната си алена барета, кацнала на главата му.

Докато речта на президента за положението на нацията, изнесена измежду помпозност и гала в Народното събрание, беше посрещната с мрачни и изтощени погледи, всяко друго изречение от избухливата тирада на господин Малема беше посрещнато с бурни възгласи от публиката по време на откриването на Панафриканския институт в кенийски университет.

От този ден двамата мъже и техните речи са център на доста съпоставения и доста оживени диспути в Кения. Речта на господин Малема беше наново излъчена от редица кенийски цифрови канали и клипове от нея бяха необятно публикувани в WhatsApp.

Решението на господин Малема да нападна президента Руто на редица въпроси, в това число неизпълнението на предизборните му обещания, засегнаха доста кенийци.

Южноафриканският ентусиаст също осъди господин Руто, че не е оспорил крал Чарлз по отношение на колониализма по време на неотдавнашното му посещаване в Кения.

Медийният анализатор Елвис Ндекве споделя, че с цел да разберете за какво кенийците прегърнаха водач, който наруши общоприетия африкански етикет, който диктува на посетителя да не приказва неприятно за своя хазаин, би трябвало да се върнете към събитията от март тази година.

" Това беше денят, в който гневни жители от четири африкански страни излязоха на улиците в едновременни демонстрации, с цел да се борят с високите разноски за живот. Протестите в Южна Африка, Кения, Нигерия и Тунис бяха ръководени от водачи на опозицията, в това число Юлиус Малема.

Г-н Ндекве прибавя, че Кения към този момент е преживявала периодически демонстрации, водени от опозиционния водач Райла Одинга, протестиращи против това, което той смяташе за откраднати избори през 2022 година

p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > " Много кенийци, изключително по-младото потомство, се идентифицираха с Джулиъс Малема, който се бореше с идея, сходна на тяхната лична. Те видяха това като демонстрация на взаимност против подтиснически или безчувствени режими. "

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР