На 9 ноември 1938 г. в Германия и Австрия е

...
На 9 ноември 1938 г. в Германия и Австрия е
Коментари Харесай

Кристалната нощ бележи началото на Холокоста на 9 ноември

На 9 ноември 1938 година в Германия и Австрия е осъществен всеобщ разгром над еврейски магазини и къщи, останал в историята като Кристалната нощ. Названието " Кристална нощ " идва поради милиардите стъкълца, разпилени по улиците от разрушените витрини и прозорци.

Събитията в нощта на 9 против 10 ноември са показани от нацистите като " импровизиран яд на немския народ ". Погромът над еврейските квартали е предшестван от опита на Германия в края на октомври да депортира в Полша 17 000 немски евреи от полски генезис. Хершел Гринспан, който живее във Франция, получава писмо от депортирани свои родственици, описващо несгодите им.

Той пробва да се застъпи за тях пред немското посолство в Париж, само че то не демонстрира никакво желание да помогне. В гнева си на 7 ноември Гринспан прострелва третия секретар в задачата Ернст декор Рат, а гибелта му е употребена от нацистката агитация като пояснение за началото на офанзивите в еврейските квартали. При погрома са развалени или унищожени 1574 синагоги, над 7000 магазина и са убити 91 души. Малко по-късно към 30 000 евреи са задържани и изпратени в лагерите на гибелта. /Марица.бг
тагове кристалната нощ холокост
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР