На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на

...
На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на
Коментари Харесай

На 9 май отбелязваме Летен Никулден! Ето какви са поверията на този ден

На 9 май православната черква отбелязва преместването на мощите на св. Николай Мирликийски вълшебник от балканските земи в италианския град Бари. Народът назовава този празник Летен Никулден или Летни Свети Никола. Свети Никола е настойник на моряците, децата, беззащитните и слабите.

Св. Николай е роден през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия и още от детски години проявявал същински християнски добродетели. По-късно Свети Николай става архиепископ на малоазийския град Мира в Ликия, където умира на 6 декември 342 година, на този ден означаваме един от най-големите зимни празници - Зимен Никулден. Светите му мощи се пазели в града до 1087 година, когато по време на ръководството на византийския император Алексий I Комнин, на 9 май 1087г. са пренесени от град Мира в град Бари, който бил населяван от многочислено гръцко население и по този начин се поставило началото на Летния Никулден.

Има вярване, че на този ден не би трябвало да се работи, с цел да не се разгневи светецът и да накаже хората с естествени бедствия. Жените не би трябвало да шият, тъй като с иглата ще избодат очите на Свети Никола.

На Летен Никулден, както и на други пролетни празници, се извършва и различен древен обред за дъжд – Пеперуда. Момите избират едно малко момиченце, което би трябвало да е сираче, и го назовават „ пеперуда ”. Хората имат вяра, че с молбите и рева си сирачето ще трогне небесата и те ще изпратят дъжд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР