На 9 февруари, точно преди 24 години, Екатерина Дафовска спечели

...
На 9 февруари, точно преди 24 години, Екатерина Дафовска спечели
Коментари Харесай

24 години от златния ден за българските зимни спортове

На 9 февруари, тъкмо преди 24 години, Екатерина Дафовска завоюва първия за България златен орден на Зимни олимпийски игри.

Победата на биатлонистката в Нагано пристигна в самостоятелната дисциплинираност – най-дългата от всички, в която състезателите изминават 15 километра и имат четири стрелби.

И до през днешния ден Дафовска е единствената българка, която се е качвала на най-високото ходило на почетната стълбичка на зимни игри.

Мнозина не чакат триумфа ѝ в една от най-тежките дисциплини. Сезонът до Игрите е неприятен. Най-доброто ѝ класиране в другите стартове е едвам 38. място. Дафовска даже споделила на треньорите да не се занимават с нея, на майка си споделила, че в случай че не реализира нищо в Япония, ще се откаже. На третият ден от Олимпиадата вали изобилен сняг, изискванията са сложни. На своя глава Катя взема решение да се пързаля с подготвителните ски, не със спортните. Пързаляли по-леко поради улучената вакса. Финишира първа единствено с една наказателна обиколка, което значи, че не просто бяга бързо, само че и стреля ужасно, в случай че целта съвсем не се вижда. 

Ще ви върнем в оня незабравим момент през 1998 година с достоверен запис изработен от един от доайените в спортната ни  публицистика – Асен Минчев. Тогава, от мястото на събитието, той прави съпричастна цяла България с насладата на Екатерина Дафовска.

„ Направо не мога да допускам, това е нещо необикновено. И въпреки всичко се борих и желаех да реализира, това ми беше фантазията – да чуя българския химн. И съм доста радостна, че толкоз бързо ми се сбъдна фантазията ”, споделя разчувстваната биатлонистка. Развълнувана, само че реалист: „ Не желаех да си внушавам други мисли, само желаех да си отработя надпреварата както би трябвало и стрелбата да я направя докрая ”, споделя Дафовска след финала.

Екатерина Дафовска
Единствената българска олимпийска шампионка в зимните спортове е родена на 28 ноември 1975 година в Чепеларе. Дафовска стартира да се занимава с биатлон, когато е на 15. Освен олимпийското злато тя има и европейска купа на шампионата в Минск през 2004 година, както и два бронзови медала от международни шампионати – през 1995 и 1997 година

През 1998 година биатлонистката става Спортист на България и Спортист на Балканите.

Екатерина Дафовска е взела участие на четири олимпиади. Край на спортната си кариера тя поставя през 2007 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР