На 9 февруари 2023 г. Административен съд - София излезе

...
На 9 февруари 2023 г. Административен съд - София излезе
Коментари Харесай

Община Габрово печели на 1-ва инстанция делото срещу приемане на Плана за управление на Природен парк „Българка“

На 9 февруари 2023 година Административен съд - София излезе с Решение, което напълно отхвърля на 1-ва инстанция решение на Министерски съвет № 894/30.12.2021 година за приемане Плана за ръководство на Природен парк „ Българка “. Решението може да се апелира в 14 дневен период, само че до тук се стигна следжалба на Община Габрово, Национална асоциация „ Българско Черноморие “ и наранено физическо лице.

Според Община Габрово Планът е незаконосъобразен и заплашва осъществяването на плана за Тунел под връх Шипка, както и част от капиталовите планове в местността Узана за превръщането ѝ в туристическа дестинация. Мотивите са нарушение на процедурата, редица правила на административното право, както и съответни правила – неналичието на Екологична оценка /ОВОС/ или Становище, че такава не е нужна. Планът не дава отговор и на актуалните социално-икономически условия, защото е създаден преди съвсем 10 години, както и опонира на Закона за предпазените територии, въвеждайки режими по-строги от заложените в Закона за подобен вид територия.

На 30.12.2021 година Министерски съвет приема План за ръководство на Природен парк „ Българка “ - Решение № 894, обнародвано в Дъждовни води, бр. 2/2022г. Разработването му e финансирано по Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “ като главната цел на Плана е да се обезпечи стабилно запазване и ръководство на биологичното и ландшафтно многообразие на парка през идващите 10 години.

Планът за ръководство на парка следва да обезпечи поддържане на разнообразието на екосистемите и запазване на биологичното многообразие в тях, посредством стабилно прилагане на възобновимите естествени запаси, както и даване на благоприятни условия за развиване на научни, просветителни и рекреационни действия.

В този си тип Планът за ръководство на Природен парк „ Българка “ слага под риск основни капиталови планове за района.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР