На 88-годишна възраст ни напусна заслужилият треньор по тенис, проф.

...
На 88-годишна възраст ни напусна заслужилият треньор по тенис, проф.
Коментари Харесай

Отиде си голямо име в родния спорт

На 88-годишна възраст ни напусна заслужилият треньор по тенис, проф. Ангел Пенчев, оповестяват от родната федерация.

Национален играч през интервала 1953-1961 година, той е измежду първите, приключили компетентност „ Тенис " във ВИФ (сега НСА) в един випуск с Георги Лазаров, също отишъл си наскоро от този свят. С тапия в ръце Ангел (Анчо) Пенчев се завръща в родния Русе и от 1962 година стартира „ възраждането " на тениса в крайдунавския град. Десетки са неговите ученици там, като мнозина от тях стават първенци в разнообразни възрастови групи. Достатъчно е да споменем имената даже единствено на републиканските (държавните) ни първенци за мъже и дами Любомир Петров и Диана Москова. През 60-те и началото на 70-те години се приказва за „ русенска школа в тениса ", чийто „ татко " е точно бате Анчо.

През 1972 година Ангел Пенчев е притеглен за помощник по тенис във ВИФ, по-късно оглавява там и бранш „ Тенис " в катедра „ Футбол и тенис ",става доцент, а през 1993 година е хабилитиран за първия и единствен до момента в България професор по тенис. Цели 14 години (1964-1978 г.) Ангел Пенчев е ръководител на Треньорския съвет към БФТ. Като треньор на мъжкия на народен тим, води нашия отбор на редица Балканиади, капитан е и на селекцията ни за Купа „ Дейвис ". За своите триумфи е отличен и със званието „ заслужил треньор ".
През последните години пристигна и най-голямото и справедливо самопризнание за проф. Ангел Пенчев. Той бе разгласен за „ почетен жител на Русе ".

Опелото ще се извърши на 4 март 2022 година (петък) от 12.30 часа в храм „ Рождество Христово " в ж.к. Младост 3 (срещу „ Патиланци " ).
`Отиде

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР