На 87 г. почина звукоинженерът актьор Георги (Джони) Пенков. През

...
На 87 г. почина звукоинженерът актьор Георги (Джони) Пенков. През
Коментари Харесай

Тъжна вест: След тежко боледуване си отиде актьорът Джони Пенков

На 87 година умря звукоинженерът артист Георги (Джони) Пенков. През последните месеци от живота си той боледуваше тежко. Скръбната новина заяви писателката Ина Вълчанова.

Джони се ражда като Георги на 27 ноември 1933 година в София, в фамилията на художника Иван Пенков. През 1966 година приключва радиотехника във ВМЕИ “Ленин”. Специализира във Франция електроакустика и стартира да работи като звукооператор.

От 1960 година озвучава филми. Неподражаемият глас и необикновен изказ на Джони са негова “запазена марка” и хората го разпознават, даже когато не го виждат. С имената на Джони Пенков и на Радой Ралин по-старото потомство свързва именитите “Фокус”-и, които се прожектират на огромен екран преди игралните филми в киносалоните. Гласът на Джони звучи и в именитото радио шоу на Тодор Колев “Как ще ги стигнем американците”.

В киното е играл във филмите “Рицар без броня”, “Сватбите на Йоан Асен”, “Илюзия”, “Търновската царица”, “Аз, графинята”, “Немирната птица любов”, “Неочакван обрат”, “Операция Шменти капели” и други Носител е на медал “Кирил и Методий” – II степен (1970). Документалният му филм “Ятаци” печели няколко награди, в това число и на Фестивала на българското кино във Варна и от фестивала в Лайпциг, напомня ”Кмета”.

“Лъже, но забавно лъже!”, споделя Ицхак Финци за приятеля си. Джони постоянно прибягва до самоирония и споделя чудни небивалици за себе си и за фамилията си, някои от които звучаха напряко като вицове. Радой Ралин написа следния подпис: “На Джони, без който светът щеше да бъде доста по-тъжен!”
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР