На 86-годишна възраст ни напусна доайенът на ломските художници, учителят,

...
На 86-годишна възраст ни напусна доайенът на ломските художници, учителят,
Коментари Харесай

Тъжна вест! Почина големият художник и почетен гражданин на Лом Иван Манойлов

На 86-годишна възраст ни напусна доайенът на ломските художници, учителят, Почетният жител на Лом Иван Манойлов. Стотици са неговите възпитаници и почитатели.
Творби на художника са владеене на Националната художествена изложба в София и галериите в Смолян, Благоевград, Русе, Добрич, Враца, Монтана, Лом, а по този начин също и в частни сбирки в България, Германия, Австрия, Гърция, Съединени американски щати, Израел, Япония, Аржентина. Иван Манойлов приключва Педагогическия институт в Стара Загора, компетентност изобразяване. От 1956 година до 1991 година е преподавател по изобразяване в Лом. През 1982 година е признат за член на СБХ.
"Иван Манойлов е роден и израсъл край Дунава, в Лом, град, прочут със старите си възрожденски обичаи, изпитвал епохи въздействието на европейската духовна просвета. Картините му са пропити с етничен дух, с пиетет към красивата природа и национална архитектура, към предишното с неговите герои и мъченици, към живота, труда и бита на селския човек. В неговите пейзажи има доста светлина, багри и импровизиран лиризъм. С великодушното си колоритно благосъстояние и с националната си изразност живописта на Иван Манойлов се допира до съкровеното в българската душа. " – споделя за него художественият критик Георги Шапкаров.
Погребението е на 16 май, събота, от 12.30 часа в Централния гробищен парк на Лом.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР