На 85 години ни напусна видният пловдивски лекар и учен

...
На 85 години ни напусна видният пловдивски лекар и учен
Коментари Харесай

Почина голям пловдивски учен

На 85 години ни напусна видният пловдивски доктор и академик проф. доктор Иво Димитров. Тъжната вест оповестиха от катедра " Социална медицина и публично здраве " в МУ-Пловдив, чийто началник е бил от 1994 до 2004 година.

Той е роден на 31 октомври 1938 година в семейство на търговци в Пловдив. Завършва междинното си обучение с отличен триумф. Работи в Народен спектакъл – Пловдив, а през 1959г. е признат във Висшия медицински институт в града. След завършването си е разпределен в Смолян. През 1969г. е определен за помощник към катедра " Социална хигиена и история на медицината " във ВМИ-Пловдив, където поредно извървява пътя до неин началник през 1994г. Специализира в Братислава, Москва, Англия и Холандия, написа

Проф. Иво Димитров е съосновател на младежко научно сдружение „ Асклепий ", учредител е и на Балканските конгреси за студенти и млади учени по медицина и стоматология. Активно е взел участие в построяването на университетската база на Цигов чарк.

Автор е на над 350 научни изявления, монографии, научни управления и учебници.

Член е на национални и интернационалните научни асоциации.

" Проф. доктор Димитров ще бъде запомнен като въодушевяващ преподавател, преподавател на генерации млади лекари и академик с приети качества. Катедра " Социална медицина и публично здраве " изрича дълбоки съболезнования на фамилията, околните и сътрудниците му ", споделиха от нейното управление ".

Своята горест от кончината му показаха видните пловдивски медици доктор Надежда Крумова, проф. Благовест Пехливанов, проф. Георги Йорданов, Радка Караджова, проф. Тоньо Шмилев, доктор Веселка Христамян, доцент Нарцис Калева, проф. Кичка Велкова, доктор Сийка Димчева и други.

" Съжалявам за загубата на професор Иво Димитров - моят преподавател и един от най-видните и уважавани преподаватели по обществена медицина в България. Професор Димитров беше извънреден академик и добър човек, който въодушевяваше и поддържаше своите сътрудници и студенти. Неговото име ще остане в паметта на всички, които са го познавали и уважавали. Искрени съболезнования на фамилията и околните му. Почивай в мир, професоре! ", съобщи във фейсбук проф. Румен Стефанов, началник на катедра " Социална медицина и публично здраве " в МУ-Пловдив и ръководител на Международната общественост за съдействие при редките заболявания и медикаменти сираци.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР