На 8 февруари се проведе предварителен кръг за избор на

...
На 8 февруари се проведе предварителен кръг за избор на
Коментари Харесай

Избраха претендентките за титлата Девойка Кюстендилска пролет 2019

На 8 февруари се организира прелиминарен кръг за избор на " Девойка Кюстендилска пролет 2019 ". От 24 записали се девойки за присъединяване, пред комисията се показаха 23. За купата тази година ще се борят 14 претендентки, предадоха за сътрудник на Actualno.com, от Община Кюстендил.
Конкурсът ще се организира на 16-ти март, на площад " Велбъжд " от 19:00 часа. 14-те девойки, които ще вземат присъединяване в тазгодишното издание на състезанието са:
­№1 Снежанка Владимирова Пенова
№2 Снежина Миленова Драгоманска
№3 Илиана Росенова Гаминчева
№4 Мария Станиславова Иванова
№5 Василиа Янкова Петрова
№6 Мануела Костадинова Иванова
№7 Гергана Тодорова Божидарова
№8 Виктория Красимирова Тишанска
№9 Лизбет Емилова Любчова
№10 Ния Руменова Андонова
№11 Марина Бориславова Андонова
№12 Рафиела Красимирова Николова
№13 Мария Зефирова Хаджиева
№14 Кристина Красимирова Амалска
През 1966 година се слага началото на традицията за избор на госпожица ”Кюстендилска пролет”, която се съпровожда от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата вяра, сходно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от античните оброчни плочки, открити под Хисарлъка.
Символ на Пролетта са трите красиви девойки, облечени в бяло и накичени с пролетни цветя.Те носят наслада и нов шанс на всеки, който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките одобряват от своите предшественички благосъстоянията, дадени на града от Бога - минералната вода, плодовете и хляба. Всеки от нас надълбоко ги цени и благодари за тях, и знае, че не инцидентно са дадени навръх нас-кюстендилци.
На празника ”Кюстендилска пролет” определените девойки, придружавани от празнична върволица, всяка година още веднъж отиват на хълма над града, с цел да пожелаят положително на всички. Свещеният рид Хисарлъка отваря южната врата на античния град, с цел да влезе през нея приказната мистерия на пролетта и вплитайки обреда в празника, да донесе добротворство в живия живот.
На 21 март хората се поздравяват с типичния единствено за Кюстеднил привет: ”Честита Пролет!” и се събират с близки и другари към празничната софра - първо измежду поляните на Хисарлъка, а след това и в домовете си, съобщи сътрудник от града, за Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР