На 8 декември се навършват 79 години от рождението на

...
На 8 декември се навършват 79 години от рождението на
Коментари Харесай

79 години от рождението на Джим Морисън: Има неща познати и неща непознати, а между тях са вратите

На 8 декември се навършват 79 години от рождението на неподражаемия Джим Морисън.

" Пиете с номер три! " - това е казвал неколкократно Джим Морисън след гибелта на Джими Хендрикс и Дженис Джоплин. И преди своята. И тримата умират на по 27 години, с което стартира митичният " Клуб 27 ", към който след време се причисляват Кърт Кобейн, Ейми Уайнхаус и други звезди.

Ако сте гледали кино лентата на Оливър Стоун The Doors, доста е евентуално да сте си построили необичайно мнение за спорната персона на поета, музикант и попкултурна икона Джим Морисън. Дали е употребявал опиати? И то доста. Най-голямата му пристрастеност обаче си остава алкохолът. По образеца на своя идол Бодлер, Морисън взема решение, че би трябвало да пие доста, всичко и без мярка. 
                             

Коя е Памела Морисън? Няма такава персона. Името на дългогодишната интимна другарка на поета в действителност е Памела Кърсън, която обаче много постоянно се е представяла като негова брачна половинка. Според някои източници Морисън в действителност бил бракосъчетан в езическа гала за Патриша Канийли - журналистка и (по нейни думи) магьосница. 

Морисън е четял в действителност доста. Любимо развлечение в детството му било да предложения другар в стаята си, да го помоли (без да гледа) да вземе случайна книга и да му прочете едно-две фрази, а по-късно безпогрешно познавал коя е книгата.
                             

Известни са и пристрастията на Джим към самопредизвикване и разчупването на оковите на действителността благодарение на всевъзможни опиати, изключително халюциногени. Употребявал е постоянно LSD, а твърди, че е пробвал и от кактуса пейот, описван в книгите на Карлос Кастанеда. И въобще, много се е интересувал от индианците. В своя поема разказва пътешестване с родителите си в пустинята с автомобил, имало мъртви индианци и злополука. А Морисън твърди, че душата на един от индианците е влетяла в него. (Родителите му не си спомнят за такова пътешестване.)

Джим прави една извънредно забавна образна промяна към края на музикалната си кариера - от слаб, прелъстителен млад мъж с красиви скули и магнетичен взор той напълно съзнателно се трансформира в брадясал субект с огромен стомах. Твърди се, че това е за да стартират да го възприемат по-скоро като стихотворец, а не като секссимвол, в какъвто се е трансформирал още с появяването си на сцената с групата.

След 6 албума с The Doors Морисън заинава дружно с Памела за Париж, като желанието му е да се отдаде единствено и само на писане на лирика. Намерен е от нея във ваната мъртъв една нощ. Една от версиите е, че е умрял в резултат на композиция на алкохол и лекарство против астма. Друга версия е, че в действителност е предозирал с опиати в парижки куб, а по-късно е бил пренесен назад в хотелската стая от дилърите, които се пробвали да прикрият следите си. Съществува, несъмнено, и версия, че е инсценирал гибелта си и е отпътувал в незнайна посока (само няколко индивида са видели мъртвото му тяло, а по-късно поглебението е при затворен ковчег).



Днес великият музикант продължава да живее в сърцата на милиони меломани по света... А неговата музика остава все по този начин магична и покоряваща... Завинаги!

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР