На 76-годишна възраст в английския град Кембридж почина бившият съветски

...
На 76-годишна възраст в английския град Кембридж почина бившият съветски
Коментари Харесай

Почина бившият съветски дисидент и писател Владимир Буковски

На 76-годишна възраст в британския град Кембридж умря някогашният руски отстъпник и публицист Владимир Буковски, съобщи Българска телеграфна агенция. Буковски си е отишъл в болничното заведение " Адънбрукс " в резултат на сърдечен припадък. През последните години писателят имаше здравни проблеми.

През 60-те и 70-те години на предишния век Буковски беше прочут активист на дисидентското придвижване в Съюз на съветските социалистически републики и през 1972 година беше наказан за " Антисъветска пропаганда " на две години затвор и пет години изселване. Той беше най-известният руски политически пандизчия на своето време. Буковски първи разобличи руския режим за това, че употребява психиатрични лечебни заведения за принудително настаняване на дисиденти.

През 1976 година на летището в Цюрих управляващите на Съюз на съветските социалистически републики замениха писателя с наказания на затвор в Чили водач на комунистическата партия на тази страна Луис Корвалан. Оттогава дисидентът се откри за непрекъснато в град Кембридж.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР