На 75 километра от норвежката столица се намира остров Бастой.

...
На 75 километра от норвежката столица се намира остров Бастой.
Коментари Харесай

Как живеят обитателите на най-разкошния затвор в света СНИМКИ

На 75 километра от норвежката столица се намира остров Бастой. Туристите не го посещават, макар че там има какво да се види.

Около двеста души живеят на острова, до който може да се стигне от Осло единствено за час. Седемдесет от тях са надзиратели и чиновници, останалите излежават присъдите си.

На остров Бастой се намира едноименният затвор, само че той не наподобява по нищо на останалите затвори. От фотосите, направени вътре, наподобява по този начин, като че ли това е хотел и то доста първокласен.

Бастой е пандизът, в който всеки изверг мечтае да влезе. Островът е добит от норвежкото държавно управление в края на 19 век за 95 хиляди крони. В началото там са арестувани малолетни нарушители.

В началото на предишния век пандизът, наподобява, не е бил толкоз добър, колкото в този момент - през 1915 година пандизчиите провеждат протест, няколко юноши бягат, само че скоро са хванати.

След този случай хуманните управляващи вземат решение да прекратят строгия режим. Но са нужни години, с цел да се трансформира този затвор в интернат за нарушители.

Сегашните поданици на Бастой живеят доста добре. Те работят (но без да се преуморяват), учат, почиват.



Работата им е платена. Всеки пандизчия печели почти осем $ дневно.

В свободното си време от правоверен труд пандизчиите яздят коне, играят тенис и посещават сауната. Или църквата. Каквото им харесва.



Никъде по света не можете да намерите толкоз прелестни, отзивчиви надзиратели, както на остров Бастой. Няма да чуете груба дума от тях, а що се отнася до физическото наказване, те даже не знаят какво е.

На този прелестен остров царуват правилата на човечеството. И очевидно има за какво, откакто преди пет години Бастой бе разгласен за най-хубавата институция за хора, направили непозволено закононарушение.

И в случай че си мислите, че там излежават присъди дребни мошеници или крадци, не. В пандиза са настанени жестоки убийци и представители на най-опасната категория на незаконния свят.



Те живеят в уютни дървени къщи. Всяка има обособена стая. Те гледат телевизия, четат книги (в локалната библиотека има няколко хиляди публикации). Могат да употребяват и интернет, въпреки и не повече от два часа дневно.

Авторите на тази затворническа система считат, че главното благосъстояние на всеки човек е свободата. Те считат, че в случай че нарушители бъдат въдворени в сходна система, шансът да се оправят, е доста по-голям.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР