На 71 години вчера почина известният български дисидент, поет, журналист

...
На 71 години вчера почина известният български дисидент, поет, журналист
Коментари Харесай

Николай Колев-Босия – дисидент, поет, журналист и протестър

На 71 години през вчерашния ден умря известният български отстъпник, стихотворец, публицист и нееднократно протестирал с гладни стачки Николай Колев-Босия, оповестиха негови близки.

Николай Ганчев Колев, прочут като Николай Колев-Босия, е роден на 4 май 1951 година в Стара Загора. Той е български отстъпник, стихотворец и публицист. Получава прякора Босия, тъй като и зиме, и лете не носел чорапи.

Завършва Езиковата гимназия в града през 1969 година, след което учи съветска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. През 1975 година постъпва като стажант-актьор в Държавния куклен спектакъл, в Стара Загора. На идната година обаче прекъсва работата си там и става заварчик, преносвач и строител. В театъра се завръща през 1978 година, към този момент като асистент-режисьор, и остава там до 1981 година, когато е назначен за кореспондент в БНР – Стара Загора. По-късно работи като апаратчик в химкомбината в родния му град и дърводелец. Създател е на първия самостоятелен профсъюз в страната.

Преди 10 ноември 1989 година е лежал няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори. Оттогава датират първите му гладни стачки, напомня Българска телеграфна агенция.

В интервала от 1989 до 1997 година Колев работи като публицист на свободна процедура, след което се занимава с реклама, литература и социална активност. Той е измежду основателите на първия самостоятелен профсъюз в България – „ Подкрепа “, само че по-късно го напуща и става ръководител на Независимото сдружение за отбрана правата на индивида.

Преди измененията от 1989 година има две самиздатски стихосбирки. След това издава няколко книги, измежду които „ Извинете, къде се издават дипломи за публицист? “, „ Ноктюрно “, „ Огледало “ и други Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков и на над две хиляди изявления.

Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многочислените си гладни стачки, ексцентричните си визии и своенравния си темперамент. Той е създател на 4 книги и доста изявления. Баща е на 5 дъщери. Имал е консултантска компания.

На митингите през 2012-а и 2013-а година точно Босия поведе „ доматената гражданска война “. Той протестираше и против избора на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, и против гнилата правосъдна система.

В средата на месец юни през 2018 година Николай Колев афишира гладна стачка. Тя продължава 81 дни. Стачката е с искане за оставката на транспортния министър по това време Ивайло Московски, откакто при злополука в Своге умират 16 души. Като директен резултат от гладния митинг бе основана парламентарна комисия, която да преглежда сигнали от жители за нередностите при образованието и изпитите на претендентите за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство. Това бе първата победа на Босия, който по това време, след повече от 40 дни апетит, се намираше в „ Правителствена болница “ и лекарите му правеха вливания, с цел да запазят живота му.

През 2020 година Николай Колев бе почнал безсрочна гладна стачка пред президентството, където се намираше непрекъснато. Исканията му тогава бяха свързани с аргументирано единодушие или отвод за основаване на непрекъснато настояща Кръгла маса към президентството, която да сътвори една качествена Стратегия за развиване на България през идващите години.

Николай Колев-Босия ще остане в спомените ни, като един от най-яростните бранители на демокрацията, апелиращ гласно обществото да се опира на правила и полезности, вместо на изгода и зависимости.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР