На 70-годишна възраст противоречивият бизнесмен, политик и участник в риалитито

...
На 70-годишна възраст противоречивият бизнесмен, политик и участник в риалитито
Коментари Харесай

Веселин Данов си отиде от този свят със съсипана душа

На 70-годишна възраст спореният предприемач, политик и участник в риалитито „ ВИП Брадър “ Веселин Данов, се пресели в по-добрия свят. Той издъхна на 1 октомври след дълга борба с онкологично заболяване, което в последните 3 години от живота му го прикова за леглото. Общуването му даже и по телефона било доста мъчно, защото на моменти не му се разбирало нищо от това, което споделя. Дългото застояване на едно място тотално погубило душата му.

 

Пред малцината останали му правилни приятели той споделял, че черни мисли се въртят в главата му. „ Когато за последно го чух по телефона преди няколко месеца, ми сподели, че дълго обмислял самоубийството си, само че най-после решил да не го прави поради брачната половинка си, която също е болна от рак, своя наследник, снахата и двете си внучки Ния и Деа. Не искаше да ги нарани като посегне на живота си... ”, споделя доближен до Веселин Данов.

 

Ексцентричният предприемач имал съществени проблеми и със съня. За да спи по няколко часа дневно, трябвало да приема големи дози лексотан. Пиел го и по друга значима причина – изключителни болки, които не го «пускали ” с часове. Накрая съумя да откри точното приспивателно – другари го убедили да пие по 3 таблетки Мелатонин експрес ”, което му възвърнал спокойната нощна сънливост. Отказвал обаче да пуши марихуана, макар че леката дрога му била предписана от докторите. „ Искам да съм в схващане, а не да вирея замаян в облаците, обяснявал Данов своя отвод от банкет на здравна марихуана.

 

През последната година от живота си Веселин Данов получил два инсулта съвсем един след различен, които тотално го досъсипали. Веселин към този момент доста мъчно говорел. Не можел и да написа. Ядосвал се, че хората не схващат какво споделя, което в допълнение го натоварвало душевен. Сбогувал се с мисълта, че ще може да се движи благодарение на прокодилка, както и с това, че брачната половинка му ще оздравее и ще може да му оказва помощ в сложните дни.

„ Всеки ден бленувам по какъв начин жена ми ще се оправи и ще се върне при мен, с цел да сме дружно. Но тя е болна, доста болна. Разбрахме се да живее при тъщата, която се грижи за нея. Моля се да оздравее. Може да живеем двамата единствено няколко дни, а след това един от нас да си тръгне вечно, само че тези дни ще са моето огромно благополучие.

 

Много обичам брачната половинка си. Тя е дамата на моя живот. Познавам я още като студент. Тогава живееше с майка си, а аз – покрай тях.

Запознахме се и се оженихме, без въобще да губим време. Толкова доста я харесвах и като човек, че не желаех да я вземе различен... “, беше една от последните му изповеди, преди да си отиде от земния свят. Той съумял да й се извини за леките забежки от брака през годините.

 

Веселин Данов беше прочут с ексцентричността си предприемач и политик. През 2003 година основа „ Българска партия на справедливостта ”, месеци по-късно нагази във водите на политиката.

Участва на локалните избори и завоюва две места в Общинския съвет във Варна. Като млад издава вестник „ 167 часа Варна ”, който не просъществува дълго на пазара. Списват го дружно с друга колоритна варненка - Веселина Томова, която се прочу по-късно с авторския си проверяващ уебсайт „ Афера “. Двамата след това скапват околните си връзки, само че Веселина Томова признава, че постоянно е таяла положителни усеща към него.

През 2006 година Данов влезе в риалити предаването „ ВИП Брадър ” и беше измежду най-атрактивните участници.

 

На 12 септември 2008 година против него беше организира на профилирана акция. В нея вземат участие чиновници на Групово дело „ Криминална полиция “ – София и на ОДМВР – Варна. Поводът за „ екшъна “ е формирано от варненската Окръжна прокуратура досъдебно произвеждане за склоняване към проституция, обвързвана с трафик на хора, за приемане на облаги.

Неофициално се мълви, че акцията му е спретната от тогавашния консултант в ДАНС Алексей Петров, който желал да постави напълно ръка върху обществените домове и стриптийз питейните заведения в

 морската столица. Самият Данов беше уверен в това и споделяше: „ Трактора ме поръча! “.

 

Данов изтърпя дейно 2 години и половина от 3-годишната си присъда и излезе на независимост, само че с разтърсено здравословно положение. В правосъдния развой против него бе замесен и различен общински консултант от Варна – Иван Славков, измежду подсъдимите бе и някогашният спецполицай Веселин Жеков. И до през днешния ден се мълви, че Данов е попаднал на прицел на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата поради близостта си със своя съименник Весо Полицая.

 

Данов е роден на 2 юли 1953 година в София. Син е на някогашния министър на вътрешните работи и ръководител на Конституционния съд Христо Данов.

Завършил е ВМЕИ – Варна. През 1979 година открива първото частно звукозаписно студио на ул. „ Жданов “ в столицата и самоуверено може да се каже, че е измежду първите частници у нас. Бълва хиляди касетки със западна музика, които през днешния ден биха били избрани като „ пиратски “, само че в тези години няма дейно работещ закон за авторско право.

 

След демокрацията се развива в региона на хотелиерството. Става притежател на хотели във Варна и Св. св Константин и Елена. В последните дни от живота си се устоя от наеми като фамилията му наема човек, който да се грижи за него непрекъснато.

 

 

Колоритният Весо, както приятелите му го назоваха е описван като извънредно сензитивна душа. Той разправял, че индиректно се усеща отговорен за гибелта на майка си и татко си. Родителите му мъчно претърпели престоя му в ареста по време на комунизма, когато бил пъхнат зад решетките поради незаконна търговия и владеене на валута.

 

„ Майка ми беше от сой, журналистка, моралистка. Цял живот й тежеше това, че синът й с бил в пандиза, бил е нарушител. От терзания хвана рак и умря. Баща ми след това стана министър на вътрешните работи и всички вестници пишеха, че синът на вътрешния министър бил най-големият нарушител във Варна. Абсолютни неистини по мой адрес. Тези писаници съсипваха татко ми от самото начало. И той се поболя и в последна сметка умря от рак. Не зная, може би надълбоко в себе си ми е дал прошка, само че в никакъв случай не можа да преживее, че съм бил в пандиза. Въпреки това аз не се усещам нарушител. Не съм изнасилил, не съм умъртвил, не съм крал. Признавам, че съм нарушавал няколко пъти законите, само че такива бяха времената. Може ли да лежиш в пандиза за продажба на кожуси и на касетки с музика?! Може! В целия свят търговията беше позволена, единствено у нас забранена… “, оправдаваше се приживе Веселин Данов.

 

 

„ За повторно влязох в панделата на 12 септември 2008 година след профилирана акция. Беше ми формирано досъдебно произвеждане за склоняване към проституция, обвързвана с трафик на хора, за приемане на облаги от тази активност от Окръжна прокуратура – Варна. Когато ме освободиха, към този момент не бях същият човек. Бях болен и визитите в лекарските кабинети зачестиха. Изписаха ми десетки предписания. Изпих стотици хапчета, само че не можах да оздравея –ченгетата и прокурорите са отговорни за унищоженото ми здраве, защото ми скалъпиха неуместни обвинявания “, обясняваше Веселин Данов в последните месеци от живота си.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР