На 7 януари се отбелязва Ивановден. Честит имен ден на

...
На 7 януари се отбелязва Ивановден. Честит имен ден на
Коментари Харесай

Най-интересните факти за Ивановден

На 7 януари се отбелязва Ивановден. Честит имен ден на всички, които честват на днешния ден, а идващите редове щеможете да видите най-популярните обстоятелства за Ивановден:
Ивановден (от старобълг. „ Бог е милосърден “) е набожен и национален празник.Винаги се отбелязва на 7 януари по православния църковен календар. По остарял жанр датата е 20 януари.Празнува се в чест на Св. Йоан Кръстител, който предсказва идването на Исус Христос и му дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан.Според националните вярвания Св. Йоан е настойник на кумството и побратимството. Ивановден е и празник младото семейство. Много особено е окъпването на младоженците. Днес ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. Обредното къпане включва и разменянето на дарове, както и гостувания и приготвянето на празнична софра. Трябва да се посетят кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща софра.Ивановден е най-празнуваният имен ден в България. Около 350 000 души са именици.
Днес имен ден честват:  Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Ванина Иво, Ива Ивайло, Ивайла Ивелин, Ивелина Ивет, Ивета,Иванина, Ивона, Йов, Йово, Йолина, Йоан, Йоана, Йоана, Йонко, Йонка, Йото, Жан, Жана, Калоян, Яна, Янина, Ина, Иванета.

Честито на празнуващите!
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР