На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за

...
На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за
Коментари Харесай

Маринела Тотева, кандидат за съдебния съвет от БСП: Трябва прецизиране на несменяемостта на магистратите

На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Кандидатите са 18 като всяка партия има издигнати по минимум две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано болшинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на настоящия състав на съвета изтича на трети октомври. По закон новият би трябвало да бъде определен месец преди този момент, само че съгласно ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този период е инструктивен.

Останалите единадесет членове от професионалната квота към този момент бяха определени след общи събрания и директно гласоподаване на магистратите. Те дефинираха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия правосъден съвет.

В идващите седмици " Дневник " ще показа 18-те претенденти през техните концепциите и имотните заявления.

Освен съдията от Апелативния профилиран углавен съд Драгомир Кояджиков и съдията от Върховен касационен съд Диана Хитова, друга номинация на Българска социалистическа партия е тази на Маринела Тотева, която е прокурор във Върховна административна прокуратур.

Преди да приключи право вЮгозападния университет в Благоевград, Тотева е работила като възпитател. През 2000 година стартира работа в Софийската районна прокуратура, където работи до 2005 година, откакто е нараснала в Окръжна прокуратура - София. След конкурс през 2011 година е назначена във Върховната административна прокуратура. Средният триумф от семестриалните и държавни изпити по право е 4.76, В биографията си е записала, че владее съветски език документално и говоримо, а британски на равнище А1.

Концепцията

Три са аргументите, заради които Тотева се е съгласила да бъде претендент на левицата за правосъдния съвет. По думите ѝ поради добитите от нея познания и дълготраен опит като магистрат, почнал от най-ниското равнище в правосъдната система и достигнала до висша прокуратура, може да е потребна за активността на Висш съдебен съвет. Тотева е приела предлагането и като самопризнание за дългогодишната ѝ нелека работа като магистрат, " отдала близо 18 години в работа на обществото и отбрана на правовия ред в България ". Тя подсигурява и, че няма да се усеща обвързана и подвластна от предложилата я политическа партия.

Според нея задача пред новия състав на Висш съдебен съвет е връщане на публичното доверие и това на обособения магистрат към органа. Усилията на членовете му би трябвало да се насочат и към преодоляване на персоналното им спорове, както и очевидното опълчване сред съдийската и прокурорската колегии. Тя предлага да се вкара наблюдаване на ротационен принцип на апелативно, даже на окръжно равнище, от съответни членове на съвета.

" Споровете по вътрешни за правосъдната система въпроси би трябвало да се водят не от екраните по малкия екран, електронните медии и вестници, а на съвещанията на Висш съдебен съвет ", показва в концепцията си Тотева.

Според нея е нужно прецизиране на уредбата за атестиране на магистратите за придобиване на статут на несменяемост, с цел да се избегне оставане в системата на магистрати без нужния професионален опит, честност, нравственос и морал. " Ако бъда определена за член на Висш съдебен съвет, ще слага за спор предугаждане на опция за кариерно израстване на място, за да бъде магистратът повишаван в йерархията, да се усилва възнаграждението му ".

Тотева също се афишира за потребността от уеднаквяване на дисциплинарната процедура на Висш съдебен съвет и анализиране на решенията на Върховния административен съд (ВАС) по тъжби против нея. Тя дефинира натовареността на магистратите като основен фактор за идната промяна на правосъдната карта. Тотева поддържа модела на промяна, признат от прокурорската гилдия, съгласно който от 113 районни прокуратури ще останат единствено 28, а другите ще се трансформират техни потделения.

Кандидатът на левицата би предложила в случай че стане член на съвета да бъде построена електронна деловодна система за продан на документите на проверяващите органи и прокуратурата за експедитивност и успеваемост в наказателния развой. Тотева разяснява, че е добре Висш съдебен съвет да спре с " обичайния способ " за установяване на проектобюджета на правосъдната власт, изготвян на база миналогодишния и лобиране за повече средства. Той би трябвало да се размени с програмно бюджетиране, където водещи са резултатите на промени.

Имотната декларация - три жилището и три коли и влог от 149 хиляди лева

Тотева е заявила три жилището в София, къща с двор и имот в с. Абланица и имот в Банкя. На нейно име е и стоматологичен кабинет в София. Има три коли - БМВ 320м, БМВ 118м и Субару Форестър. Тотева има и влог от 149 хиляди лева

Всичко, което би трябвало да знаете за:Новият Висш съдебен съвет (11)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР