На 7 ноември (25 октомври по стар стил) 1917 г.

...
На 7 ноември (25 октомври по стар стил) 1917 г.
Коментари Харесай

Преди 100 години: Шепа болшевики преобърнаха историята

На 7 ноември (25 октомври по остарял стил) 1917 година в столицата на Руската империя Петроград, преименувана в Санкт Петербург, отеква митичният изстрел от крайцера " Аврора ". Малка група революционери, оповестени за нарушители и метежници от царската полиция, завземат властта в една от най-големите империи в света.
С взлом, макар неналичието на опозиция, е високомерен Зимният замък, задържани са членовете на Временното държавно управление.

Събитията отпреди век трансформират хода на цивилизацията. За преврата се приказва към този момент столетие, само че еднопосочната историческа оценка е към момента невъзможна.

Пропагандата на Съюз на съветските социалистически републики разгласи Великата октомврийска гражданска война за най-важното събитие в човешката история, а обстоятелствата към болшевишкия прелом бяха умишлено замъглявани и подменяни в продължение на десетилетия.

Лагери на гибелта, милиони разстреляни от чекистите, унизени и прогонени от домовете им човешки същества са в основата на бъдещата " империя на злото ", каквото определение поставя на новопоявилия се строй западната преса.

Октомврийската гражданска война, наричана също Болшевишка, е въоръжен прелом в Русия и подмяна на буржоазното ръководство, което идва на власт след Февруарската гражданска война от 12 февруари същата година. Пучът се управлява от Комунистическа партия на Съветския съюз (болшевики) отпред с Владимир Ленин. Много създатели одобряват, че Ленин играе основна роля, без която Октомврийската гражданска война не е щяла да се реализира. Тя съумява, макар че болшевиките са едвам 0,17% от популацията в тогавашна Русия. Според тайна доктрина съратникът на Ленин Лев Троцки получава от Америка 100 млн. $ - задачата била да се предотврати победа на Русия през Първата международна война.

Болшевиките бързо поставят ръка върху всички търговски и частни банки. Установена е “диктатура на пролетариата”, основано е първото руско държавно управление - Съвет на националните комисари отпред с Ленин. Последица от октомврийския прелом е разрушителната гражданската война в Русия.

Революцията довежда до основаването на Съветския съюз - първата комунистическа страна в света - първата от класическите тоталитарни системи на XX век. В продължение на 70 години след 1917-а Русия се ръководи от руско комунистическо държавно управление.

Конфронтацията със Запада ражда едно от най-мащабните противодействия в света - Студената война.

Впрочем още решението на Ленин да екзекутира последния съветски император Николай Втори, брачната половинка му Александра Фьодоровна и децата им без съд и присъда през 1918 година провокира отвращение измежду целия свят.

Става все по-ясно, че капиталистическото устройство на Запада е в антагонистични връзки с първата в света социалистическа страна както във връзка с политиката - колониализъм против интернационализъм, по този начин и във връзка с стопанската система - пазарна против планова стопанска система.

Западът и Япония пробват несполучливо посредством военна помощ за белогвардейците да отстранят болшевиките. Много бързо Съюз на съветските социалистически републики се постанова като началник на Комунистическия интернационал, който заплашва Запада със международна гражданска война.

Бедствие или подтик за развиване е Октомврийската гражданска война? 100 години след нея мнението на руснаците е разграничено. Революцията от 1917 година даде подтик на обществено-икономическото развиване на страната, считат 38 % от руснаците в анкета по случай годишнината. Всеки пети руснак пък счита, че това е било " държавен прелом. 60 % показват благосклонност към разстреляния от болшевиките цар Николай Втори. 53 % обаче симпатизират на върлия му зложелател - лидера на революцията Владимир Илич Ленин, което демонстрира, че някои хора се кръстят и в двамата. Някои руснаци даже признават, че връщането на монархията би нормализирало страната - подготвени са да преглътнат даже прекомерната власт на президента Владимир Путин като сурогат на бащицата. В последна сметка 92 % от хората са безапелационни, че на днешна Русия не е нужна нова гражданска война.
 Преди 100 години: Шепа болшевики прекатурнаха историята  Преди 100 години: Шепа болшевики прекатурнаха историята  Преди 100 години: Шепа болшевики прекатурнаха историята
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР