На 7 август стана разлив на нефтопродукти в Черно море

...
На 7 август стана разлив на нефтопродукти в Черно море
Коментари Харесай

Локализиран е разливът на нефтопродукти в Черно море

На 7 август стана разлив на нефтопродукти в Черно море под Новоросийск. Първоначално бе обявено, че площта на разлива е към 200 кв. м, съгласно Института за галактически проучвания РАН оцени площта на нефтеното леке на към 80 кв. км, заяви ТАСС.

Не е явен действителният мащаб на бедствието, нито по кое време ще бъдат премахнати следствията на разлива. Дейността се затруднява от неприятното време.

Разливът на нефтопродукти стана при товар на кораба Minerva Symphony (плаващ от пристанището в Пирея, Гърция) посредством преносното устройство от терминала на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК). Разливът стана на 6 км от брега.

По данни на КТК, повода за разлива на петрол е нарушаване на вътрешната празнина на хидрокомпенсатора на преносното устройство.

Мястото на разлива е локализирано. По време на ликвидирането на последствията от повредата, доставката на нефт в морския терминал на CPC беше краткотрайно спряна.

За да се локализират последствията от изпускането на петрол, е включен професионален избавителен екип, задействани са четири системи за събиране на масло и резервоари за добиване на нефт.

Консорциумът оцени площта на разлива на към 200 кв. м, а размерът на разлятото масло е към 12 кубически метра.

По късно Институтът за галактически проучвания на Руската академия на науките, употребявайки сателитни данни, оцени петролните петна в региона на Новоросийск на съвсем 80 квадратни метра. км.

На собствен ред служащите от делфинариума на Болшой Утриш покрай Анапа откриха петролни петна в морето.

В същото време кметът на Новоросийск Игор Дяченко съобщи, че специалистите не са открили замърсяване на плажовете и там към момента е позволено да се плува.

Вицепремиерът Виктория Абрамченко разпореди на Росприроднадзор да оцени действителните мащаби на изпускането на нефт край Новоросийск и да ревизира информацията на Руската академия на науките за подценяването на размерите на разливите.

Росприроднадзор ще оцени вредите, когато бъдат открити няколко детайлности, в това число какъв брой време е отнемането на горивото.

Елиминирането на следствията от разлива се затруднява и от циклон над Черно море.

Образувано е наказателно дело. Южната транспортна прокуратура прави инспекция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР