На 7 април се открива седмото издание на фестивала Master

...
На 7 април се открива седмото издание на фестивала Master
Коментари Харесай

Филмовият фестивал Master of Art започва на 7 април

На 7 април се открива седмото издание на фестивала Master of Art за документални филми, отдадени на изкуството. Официален старт в 19:00 часа вечерта, в кино " Люмиер “, ще даде американският филм " Кърт Вонегът - неподвластен на времето ". Работата по този филм е почнала още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд написа писмо на своя книжовен кумир, предлагайки му да направи филм за него.

Филмовият фестивал продължава от 7 до 30 април в София , в Пловдив - от 8 до 21 април, във Варна - от 7 до 28 април, и Стара Загора (4-7 април).

Билети са налични на tickets.ndk.bg и на касите на НДК.

На 17 април в Дома на киното ще се състои международната премиера на документалния филм " Ерик Равилиус - замесен във войната ", продукция на Великобрирания, под режисурата на Марги Кинмонт.

Филмът споделя същинската история на един от най-великите британски художници на 20-и век - Ерик Равилиус. Резултат от кръстосания огън на военните борби отпреди 80 години, неговото завещание като че ли потъва без диря. Досега. Това е първият документален филм за този художник, в който разказът е предаден с неговите думи, посредством непозната до момента персонална преписка, и включва изявленията със модерни именити актьори като Ай Вейвей, Алън Бенет, Грейсън Пери и Робърт Макфарлейн.

Фестивалът стартира и поредицата Master of Memory , като тази година ще бъдат маркирани 15 години от гибелта на огромния български артист Константин Коцев . На 28 и 29 април при вход свободен в кино " Одеон " ще бъдат излъчени филмите " Пенлеве " на реж. Георги Стоянов и " Гола съвест " на реж. Милен Николов.

За първи път във филмотечно кино " Одеон " ще бъде показана тематичната стратегия " Италиански подем ". В пет поредни дни, от 11 до 15 април, публиката може да наблюдава историята на италианския подем през филмите за Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и братята Карачи.

В музикалната селекция на фестивала е " Троянски джаз " за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в Съветския съюз, при започване на 60-те години на 20-и век. " Малък Самчо " е за единствената щерка на Луис Армстронг, обречена на живот в мистериозност. За целия свят Луис Армстронг е иконична персона - знак на музикален талант. За Шарън той е бил просто баща. Човекът зад неотразимата усмивка има своите стремежи, копнежи и обичани неща. Може би най-близо до сърцето му е било детето, което той е скрил от света.

Украйна е акцент в тазгодишната стратегия. " Добре е да срещнем публиката през филми за Украйна, през украински филми, да научим малко повече за самата Украйна като артистичен живот, като създатели, да забележим от различен ъгъл тази страна, за която в този момент толкоз доста се приказва в трагичен и драматичен аспект ", заяви по-рано този месец уредникът на филмовия фестивал Найо Тицин на конференция в Българска телеграфна агенция.

Филмите са отдадени на разнообразни категории изкуство: архитектура, дизайн и мода, изкуство и власт, изящни изкуства, литература, музика и танци, изкуство и деца, модерно изкуство, спектакъл и кино, снимка, фокус Украйна, Седмица на Италианския подем.

Пълната стратегия на фестивала и детайлности за филмите и техните създатели може на намерите на, както и на.







Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР