На 6 май от 10:00 ч. са тържественият водосвет на

...
На 6 май от 10:00 ч. са тържественият водосвет на
Коментари Харесай

На Гергьовския парад в София ще видим танкове, гаубици, ракети и изтребители

На 6 май от 10:00 ч. са тържественият водосвет на бойните флагове и военният церемониал на пл. „ Княз Александър I “. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков ще командва военния церемониал.

 

Знамената светини обаче още веднъж ще са в челото на парадната колона, която ще се води от Гвардейския внушителен духов оркестър (ГПДО) и оркестрите на типовете въоръжени сили, СКСО, НВУ и в. ф. 24150. Седем представителни блока, водени от бойните и представителните си флагове – от НГЧ, НВУ „ В. Левски ”, в. ф. 24150 – Стара Загора (със знамето на СВ), в. ф. 22160 – Плевен, Военновъздушни сили, Военноморски сили и СКСО, ще минат по площада.

 

В парадния строй ще има бойна и специфична техника от Сухопътните войски: машини „ Командо Селект ” и „ Гардиън ”, бронетранспортьори, 152-мм гаубици Д 20, реактивни системи за залпов огън „ Град ”, МТЛБ „ Тунджа ”, самоходна гаубица „ 2С-1 ”, бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, танкове Т-72, ракетни комплекси „ Точка ” и „ Оса ”. От Военновъздушни сили ще дефилират машини от ракетните комплекси С-125 и С-200, както и пускова установка от С-300. Присъстващите ще видят също бронирани мерцедеси, тойоти и фордове на СКСО, бронирани коли „ Пустинна котка ” на Служба „ Военна полиция ”. В колоната ще се движи и седлови влекач с трайлерно полуремарке, натоварено с МТЛБ на Командването за логистична поддръжка. При декларирано предпочитание и подготвеност от Италианската република в парадния строй може да се включат и три машини от бойната група на територията на България, се показва в заповедта.

 

От Военновъздушни сили над площада ще прелетят вертолет Ми-17, носещ националния байрак, хеликоптери Ми-24В и „ Кугар ”, самолети L-410, „ Спартан ”, L-39Z, „ Пилатус ”, Су-25, както и три изтребителя МиГ-29. Военноморски сили ще бъдат показани от хеликоптер „ Пантер ”.

 

Музикалният церемониал ще се състои на 3 май 2023 година от 18.00 ч. в градината пред Националния замък на културата. 174 музиканти от Гвардейския внушителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34 750-Карлово и Съвместното командване на специфичните интервенции, фестивалният оркестър от състава на Националния боен университет „ Васил Левски “ и военно формирование 24 150 – Стара Загора ще вземат участие в музикалния церемониал с творби от български създатели. В концертната стратегия ще вземат участие и танцьори от Северняшки отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев “- гр. Плевен. Военните оркестри ще показват самостоятелни шоу стратегии.

 

По традиция в навечерието на празника на Българската войска, на 5 май от 18.00 ч. в зала 1 на Националния замък на културата ще се състои церемониален концерт на Представителния отбор на въоръжените сили и военните духови оркестри. Входът е свободен.

 

Разнообразната стратегия на концерта включва осъществявания на квартет „ Армейска ария “, фолклорен квартет „ Ладена “, танцова групировка „ Алгара “, Таня Дупаринова, Ива и Велислава Костадинови, Вили Станева, Веселин Вачев, Съни, Гергана Николаева, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Роси Кирилова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Надя Казакова, а също по този начин и на военните духови оркестри. Водещ на спектакъла е Галя Димитрова.

 

Концертът ще приключи с празнична илюминация в 21.00 ч., създадена от Борисовата градина.

За парада военната техника се придвижва по националната пътна инфраструктура от градовете Асеновград, Благоевград, Плевен, Пловдив и Стара Загора. За превозването на техниката, която ще взе участие в парада, с употребява и железопътен превоз.

 

На 3 май военновъздушна техника – самолети и вертолети, ще бъде предислоцирана от авиобазите в Крумово и Безмер до авиобаза Враждебна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР