На 6 март, след като пристигна от руското пристанище Находка

...
На 6 март, след като пристигна от руското пристанище Находка
Коментари Харесай

Академик влиза в битката за газа

На 6 март, откакто дойде от съветското пристанище Находка в Коломбо, съветският краново-монтажен транспортен съд, предопределен за полагане на тръбопроводи, " Академик Черски " излезе в Индийския океан, изключи транспондера си и стана незабележим за цивилните наблюдаващи, които наблюдават придвижването на корабите в моретата посредством профилираните запаси в интернет. По неофициална информация " Академик " -ът е съпровождан от фрегатата на Балтийския флот " Ярослав Мъдри ", която изпълнявала задания в региона.

На 17 март единственият кадърен да поставя тръби на морското дъно съветски транспортен съд, който най-вероятно ще се наеме със задачата да довърши оставащите 150 км от " Северен поток-2 ", се " откри " за света в протока сред Мадагаскар и Мозамбик, явно на път за нос Добра вяра. По незнайни аргументи корабът на " Газпром " се отказал да минава през Суецкия канал, макар че това е по-късият път. Това породи теории, че съветската страна се притеснява за сигурността на профилирания транспортен съд, изключително на фона на продължаващите американски заявки, че ще създадат всичко, с цел да провалят плана " Северен поток-2 ", а и балканското отклонение на " Турски поток ".

Полудедективската история

към напредването на " Академик Черски " илюстрира добре атмосферата към реализацията на двата газови плана с съветско присъединяване в Европа. Съединени американски щати, потребителските им страни и организации от Европа не престават с опитите да преустановят тяхното създаване или действие, като освен това влизат с директен спор с ползите освен на Русия, само че и на редица водещи европейски страни. Преди време министърът на енергетиката на Съединени американски щати Дан Бруйет съобщи, че Москва надали ще е в положение да дострои спрения в края на декември 2019 година газопровод в Балтийско море, а даже и да сполучи, то Вашингтон ще наложи наказания на фирмите, които купуват газ от " Северен поток-2 ". Последното значи, че опасността към този момент е отправена към водещи европейски компании, а и към български, откакто се появиха информации, че Съединени американски щати се канят да глобяват и купувачите на синьо гориво от така наречен Балкански поток.

Българската страна обаче продължава към този момент с реализацията на газопровода от Турция към Сърбия, който по гледище на премиера Бойко Борисов се именува " Балкански поток ". На 12 март той организира диалог с съветския президент Владимир Путин, по време на който го е уведомил за хода на строителството. Да напомним, че срокът за завършването на газопровода до сръбската граница е 31 май. От българска страна обаче няма безапелационни изказвания, че страната ще продължи градежа даже в изискванията на възможни американски наказания. Много е евентуално българското държавно управление да счита, че включването в строителството на терминала за полутечен газ край Александруполис и пазаруването на американски шистов газ са застрахователна лавица против бъдещи наказания. Това обаче би била илюзорна вяра, тъй като Съединени американски щати са загрижени не просто да плащаме за тяхната стока, била и по-скъпа, само че и да нанесат щета на Русия. Тяхната обсесия от Русия би трябвало да бъде призната съществено и да се построи тактика за противопоставяне, в случай че българските управляващи желаят газопроводът да бъде приключен и да действа обикновено.

Впрочем, не е изключено дейностите на Съединени американски щати да нанесат по-скоро удар по техните лични ползи, тъй като ще доведат до повишаване на антиамериканските настроения в Европейски Съюз, изключително на фона на продължаващите офанзиви на Вашингтон против водещи европейски компании и ползите на огромни страни, както по финансово-икономическа линия, по този начин и по линия на защитата. Това се осъзнава даже от поляците, които другояче са петимни да следват Съединени американски щати в техните антируски инициативи. Според полския специалист Матеуш Кубяк, чието изказване през " Полске Радио " бе необятно представено в съветската преса, Москва рано или късно ще приключи " Северен поток-2 " благодарение на " Академик Черски ", а Съединени американски щати ще си докарат съществени политически последици поради ограниченията си

против европейските компании

Но надалеч освен поляците са скептични във вземаните ограничения против руско-европейския план. Телевизия RT заяви, че разполага с направен през първата половина на март от изследователската работа на американския Конгрес отчет, в който се твърди, че европейските страни даже да последват американските претенции за ограничение на съветските енергийни доставки, в близка и средносрочна вероятност мъчно могат да ги заменят изцяло. Това изключително се отнася до природния газ. При това американските специалисти са разгледали хипотезата при включване на всички " копчета " - доставки на газ от Средна Азия, Каспийския район, Азербайджан и даже Източното Средиземноморие (част от тези източници са към момента чисто теоретични, само че всички тези са идеологически верните съгласно САЩ).

Реално, без да се стеснява, американската страна декларира с този отчет, че желае да управлява газовите потоци, отиващи към Европа, и по този начин да има механизми за въздействие върху европейските си сътрудници, някои от които демонстрират забележими признаци на непокорство. В същото време издъхна и една от главните версии на американците, че желаят да спрат " Северен поток-2 " и " Турски поток ", с цел да оказват помощ на Украйна. Първоначално точно запазването на украинската газотранспортна система (ГТС) бе стартирано от Съединени американски щати като водещ претекст за саботирането на градежа на " Северен поток-2 " и " Турски поток ". Е, газопроводът по дъното на Балтийско море краткотрайно е блокиран, само че от това на Украйна не й стана по-добре, макар подписания с " Газпром " контракт за пренос. По данни на оператора на системата, през февруари преноса на съветски газ е бил едвам 3,9 милиарда куб.м, или с 47% по-малко от февруари 2019 година Общо за първите два месеца намаляването на преноса на газ е с 53% по отношение на същия интервал на миналата година. Според украинците, с изключение на цялостните складове в Западна Европа, друга причина за нежеланото състояние е влизането в деяние на " Турски поток ". В същото време не е загадка, че ГТС на Украйна е в износено положение и старее в отсъствието на нужните вложения.

Цели сектори се стопират поетапно от употреба. От девет точки, през които газът влиза от Русия, ще бъдат оставени единствено две, разгласи през януари ръководителят на украинската ГТС Сергей Макогон пред " Интерфакс-Украйна ". При това тръбите ще останат в земята, тъй като било стопански нецелесъобразно да се изкопават. По думите на украинския икономист Алексей Кушч пред телевизия " 112 ": " Родната ГТС гладко минава

в режим на мека " евтаназия "

Ако това е резултатът от дейностите на американците, то е видно, че те са защитавали единствено личния си стопански интерес.

Съществуват сюжети обаче, съгласно които сметките на американците да наложат своята стока на европейския пазар в ущърб на съветския си съперник, може и да се окажат без кръчмар. Те следва да се регистрират от българската страна, когато раздава обещания за диверсификация на газовия пазар. Още преди пандемията от ковид и разпадането на съглашението ОПЕК+ да взриви пазара на петрол, а след време - и на газ, американските доставки на полутечен природен газ (ВПГ) се оказаха в рецесия. Според експертите ниските спотови цени на природния газ от дълго време не покриват цялостната себестойност на производството му. " Катар-Петролиум " да вземем за пример отсрочи за известно време капиталовите решения за строителството на нови фабрики за ВПГ. " Шел " разгласи, че чака едвам 4-процентов растеж на търсенето на ВПГ в международен мащаб в идващите 20 години. Преди няколко седмици испанската компания Naturgy се отхвърли от две доставки на американски ВПГ, тъй като към този момент не й било преференциално.

Последните събития към рецесията с цените на петрола породиха тайни версии, че съветската страна преднамерено е предизвикала тяхното сриване. Причината била да се спре по този метод експанзията на американските производители на шистов петрол, а и газ, които имат висока себестойност на добива. Ценовата война можела да докара до фалит на голям брой американски производители на шистов петрол и газ. Вече има изявления, в които това се назовава " съветското възмездие за " Северен поток-2 ".

Не знаем по какъв начин ще свърши ценовата война и дали тя ще докара до реализация на изложените нагоре сюжети, само че Русия и Германия са твърдо решени да завършат " Северен поток-2 " и евентуално ще го създадат, което неизбежно ще бъде оценено като проваляне за Съединени американски щати. Но това е техен проблем, а не наш. " Балкански поток " зависи от устойчивостта на българското държавно управление против американския напън. Историята не ни дава мотив за оптимизъм, само че прекъсването и на този план ще докара до тежки спорове със страните-участнички и Русия. Ура-атлантиците може и да приветстват такава стъпка, само че тя ще бъде напълно в ущърб на страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР