На 6 август Българската православна църква чества едно от най-значимите

...
На 6 август Българската православна църква чества едно от най-значимите
Коментари Харесай

Днес е Преображение, желанията се сбъдват

На 6 август Българската православна черква празнува едно от най-значимите евангелски събития - явяването на Иисус Христос пред тримата му възпитаници - Петър, Яков и Йоан.

Според Светото писание Иисус Христос укрепва вярата на учениците си в своя възвишен генезис, като се преобразява пред очите им. За всички вярващи християни Преображение Господне е обвързвано с вярата за смяна към по-добро.

Църквата открива отбелязването на празника още в първите епохи на християнството, с цел да ни припомня, че Господ е на всички места – в нас, с нас и към нас.

Според националния календар през днешния ден настава и трайно видоизменение в природата.

На този ден небето се отваря и в случай че някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае. Преображение е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, откакто се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.

Старите хора описват, че когато Господ основал гроздето, Даволът направил къпината и я нарекъл демонски плод. Всеки, който желал да избави от изкушенията на Дявола, първо хапвал от божия плод и по този начин си осигурявал покой за душата и положително здраве.

В някои селища Преображение се осмислял и като ден, граничен сред лятото и есента и обвързван с "преобразяването " на слънцето и живата природа. В Родопите имат вяра, че Господ пускал слънчева вадичка в небето и по този начин давал знак, че е пристигнало времето за есенна сеитба.

На този ден "времето стартира да се преобразява "

Слънцето понижава силата си, денят също понижава, нощите стават студени, водите на реките и изворите охладняват и към този момент са непригодни за къпане. Прелетните птици се събират на ята и поемат пътя към топлите страни, а гущери и змии се прибират в леговищата си подземен.

Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР