На 40-ия ден след Възкресение Христово Църквата отбелязва Възнесение Господне,

...
На 40-ия ден след Възкресение Христово Църквата отбелязва Възнесение Господне,
Коментари Харесай

Днес е Спасовден: Изневярата е позволена, а имен ден празнуват…

На 40-ия ден след Възкресение Христово Църквата отбелязва Възнесение Господне, известно още като Спасовден. 

Църковен празник 

На днешния празник Църквата ни напомня, че след Своето славно Възкресение, в продължение на 40 дни Господ Иисус Христос е с учениците Си, с цел да ги поучава и наставлява в бъдещата им проповед. Според евангелския роман на четиридесетия ден, съпроводен от св. апостоли и Св. Богородица, Господ Иисус се възкачва на Елеонския рид до Йерусалим, и оттова, пред очите на всички, се възкачва на небето. Десет дни по-късно над св. апостоли слиза, под тип на огнени езици, Светият Дух. Това се случва на празника Петдесетница.

В България днешният празник е прочут още като Спасовден, което етимологично произлиза от думата избавление, описват от.

Народни поверия и ритуали

Спасовден е кондензиран с редица поверия и ритуали. Той е част от седемте четвъртъка след Великден, които са отдадени на битката с градушките. Изпълняват се редица ритуали против градушка и за изобилие.

Този ден е отдаден и на мъртвите. Смята се, че душите им слизат на земята на Велики четвъртък, а през днешния ден – на Спасовден, още веднъж се връщат на небето.

„ Те ти, младоженка, Спасовден! “ – с този израз се разказва и един неповторим обред за неплодородие при някои двойки. Счита се, че единствено в нощта против Спасовден е разрешено на дамата да преспи с мъж, друг от брачна половинка си, спазвайки избрани ритуали. Според националните поверия след девет месеца тази жена ще роди, а прелюбодеянието ѝ няма да е считано за грях. Важно изискване за дамата е да няма кръвна връзка с мъжа и във въпросната нощ да преспи под растението росен.

Главна роля в националните поверия за Спасовден има точно растението росен. Вярва се, че на този ден идват русалки/самодиви, които накичват с цъфналото през нощта цвете. Смята се, че това растение има лечебни сили и може да излекува болните. На доста места и до през днешния ден рано сутринта хората отиват на поляната и се търкалят в росната трева за здраве.

Имен ден

На Спасовден имен ден честват и всички с имената Спас, Спаска, Спасимир, Спасена, Сотир и другите производни.  

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР