На 4 октомври 1883 г. Ориент Експрес започва първото си

...
На 4 октомври 1883 г. Ориент Експрес започва първото си
Коментари Харесай

Хотел в Букурещ предлага пътуване във времето с Ориент Експрес

На 4 октомври 1883 година Ориент Експрес стартира първото си пътешестване от Париж до Румъния, преминавайки през територията на шест страни. 140 години по-късно някогашна банка в остарелия център на Букурещ, превърната в хотел за 42 млн. евро, предлага пътешестване във времето с Ориент Експрес.

" Пътническият трен на дълги дистанции, основан през 1883 година от френското сдружение Compagnie Internationale des Wagons-Lits, е бил въплъщение на несравнимата грациозност на Бел Епок, свързвал е великолепието на Изтока и Запада. В навечерието на зимните празници искахме да пресъздадем тази ера с нейното великолепие и изискано благосъстояние, по тази причина превърнахме фоайето във вагон, като използвахме истински фотоси и предмети. Искаме да пренесем хората във времето, в което всяко пътешестване е било приказка ", описват за Българска телеграфна агенция мениджърите на хотела.

За да бъде цялостно преживяването, музиката и кулинарните специалитети през този месец също са в духа на Ориент Експрес.

Сградата притегля туристи от целия свят освен с вътрешната и външната декорация и с ретро возилата, паркирани начело, само че и с историята си. Тук са първите фрески в Румъния, направени от жена. Някогашният офис на ръководителя на банката през днешния ден е президентският апартамент на хотела. Коктейлите се сервират в бар, ситуиран в някогашния сейф на финансовото институция.

Обновяването и реставрацията на постройката, която е със статут на исторически монумент, не престават три години. Местни майстори съумяват да възстановят присъщия жанр на Румъния от интервала сред двете международни войни. В екипа е и българката Елиза Йокина, която от 26 година живее в Румъния и работи като проектант.

Основана през 1848 година, Марморош Бланк Банк (Marmorosh Blank Bank) в началото функционирала като комерсиална къща, която се занимавала с търговия на строителни материали и с кредитиране. Постепенно институцията се трансформирала в банка и е имала изключителното право да взе участие в бизнеса за закупуване на оръжия, нужни в румънската война за самостоятелност (1877 г.).

По-късно финансира построяването на железопътни линии и основава серия от индустриални предприятия като Захарната фабрика " Китила " (Chitila), Циментовата фабрика " Браила " (Brăila) и Фабриката за хартия " Скайени " (Scaieni).

През 20-те години на предишния век " Марморош Бланк " е най-мощната комерсиална банка в Румъния. През 1923 година има 30 представителства по целия свят, в това число в Ню Йорк, Лондон, Париж и Истанбул.

В резултат на международната икономическа рецесия през 1930 година " Марморош Бланк Банк " (Marmorosch Blank Bank) изпада в неплатежоспособност, а по-късно и във банкрут.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР