На 4 февруари (петък) е Световния ден за борба с

...
На 4 февруари (петък) е Световния ден за борба с
Коментари Харесай

Медицинският онколог е като диригент в комплексното онкологично лечение



На 4 февруари (петък) е Световния ден за битка с рака. Какви са новостите в здравната онкология и използването на имунотерапия  при лекуване на онкологичните болести?

Темата разяснява в “Нашият ден “ доцент доктор Желязко Арабаджиев , медицински онколог:

“В България изрично се ползва модерно лекуване на онкологичните болести . На фона на доста действия и аспекти от живота тук, които страдат или са недофинансирани, или не дават отговор на европейските критерии, по връзки на лекарственото лекуване на Рака все още се доближаваме допустимо най-близо до европейските рекомендации.

Пациентите в България са добре обезпечени с медикаменти, това, което е проблематично, е точно комплексния метод в лекуването на онкологичните пациенти.

Не всички лечебни онкологични заведения обезпечават всички налични специалности, които да покрият цялостното лекуване на онкологичните пациенти. “


Медицинската онкология

“Медицинската онкология е здравна компетентност, която се образува през 2008 година в България, а през 2011 година специалността “Медицинска онкология “ е припозната на територията на целия Европейски Съюз.

Ние се занимаваме с лекарственото лекуване на злокачествените заболявания, най-вече с тези със стабилен темперамент. “



Кога да се обърнем към медицински онколог ?

“На всеки един стадий. Добре е пациентите да се срещнат с медицинския онколог допустимо най-рано след слагане на диагнозата.

Медицинският онколог е нещо като диригент в комплексното онкологично лекуване . Той дефинира в съдействие с другите специалности - хирург, патолог, изразителен диагностик и лъчетерапевт накъде би трябвало да бъде ориентиран пациентът и кое следва в лечебния му проект.

Много постоянно пациентите се насочват първо към хирурзите . Понякога хирургичното лекуване е отправната точка на лекуването.

Ако пациентът обаче първо е забелязан от медицински онколог е доста евентуално неговото лекуване да стартира с предоперативно химио или някаква таргетна терапия , лекарствено лекуване, което има за цел да понижи тумора, да отбремени лимфните възли от метастази и тогава да бъде показан на хирурзите за оперативна намеса. “

Колко са тези експерти у нас ?

“Броят на медицинските онколози сега надвишава 100, това е задоволително за територията на България, само че потребностите нарастват и програмата продължава да е доста атрактивна за младите лекари. “

Имунотерапията на онкологични болести

“Това е най-новото направление в здравната онкология. Това дава по-добра успеваемост в лекуването на пациентите, по –дълъг интервал свободна от градация преживяемост на тези пациенти и по-дълга обща преживяемост за болести като Рак на белите дробове, на хранопровода, кожния меланом и някои други локализации. “

Странични резултати на имунотерапията

“С необятното нахлуване на имунотерапията в онкологията започнаха да се появяват едни странични реакции, които са много неспецифични. Те имат по- скоро автоимунен механизъм на пораждане . “

Моноклоналните антитела

“Това е едно извънредно достижение на фармацевтичната промишленост. Те съставляват един сребърен патрон, ориентиран единствено към раковите кафези , които имат характерности, към които антителата са ориентирани.

Те не могат да обещаят изгубване на Рака, просто тъй като това не е едно заболяване, а повече от 200 типа злокачествени тумори. Но това лекуване е част от огромната вяра, която ние в последните години изповядваме. “

“На първо място би трябвало да понижим вредностите, които ни заобикалят – дали посредством спорт, прекъсване на тютютнопушене, понижаване на алкохола или посредством повече придвижване. “

Чуйте от целия диалог в звуковия файл какъв е правилото на имунотерапията.

Доц. доктор Арабаджиев е шеф на Отделение по здравна онкология и ръководител на Българско Научно сдружение по Имуно-онкология.

Той е хоноруван помощник е към Катедра „ Пропедевтика на вътрешни заболявания “, факултет „ Медицина “ в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Автор и съавтор на повече от 50 изявления в национални и интернационалните профилирани научни списания, взел участие е в издаването на управления, образователни книги, монографии и учебници в региона на лечение на рак.

Автор на две монографии „ Имунотерапия и лекуване на рак на гърдата “ и „ Лекарствена токсичност от имунотерапия при лекуването на онкологичните болести “.

Доц. Арабаджиев е и член на публицистични бордове на интернационалните и национални реферирани и индексирани научни издания. Главен откривател и под-изследовател в интернационалните многоцентрови клинични изпитвания.  Владее британски, съветски, италиански и гръцки език. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР