На 4 април отбелязваме Световния ден на бездомните животни. От

...
На 4 април отбелязваме Световния ден на бездомните животни. От
Коментари Харесай

Денят на бездомните животни: Ще се подобрят ли условията в българските приюти

На 4 април означаваме Световния ден на бездомните животни. От години на тази дата се организират разнообразни мероприятия в разнообразни страни, за да се насочи публичното внимание към големия брой бездомни животни по целия свят.

Денят се отбелязва за първи път в Холандия през 2010 година. По този метод хората се приканват да покажат съпричастност и поддръжка на живеещите на улицата котки и кучета. Целта е да се подсети, че е наша отговорността броят на бездомните животинки да понижава.
 Приют в Горни Богров DarikNews
Жертва на човешката безнаказаност стават най-често кучетата и котките, които постоянно биват изоставяни, измъчвани и бити. У нас има Закон за отбрана на животните, а насилието против тях е инкриминирано и в Наказателния кодекс. Световната здравна организация предлага кастрацията като една от най-ефективните стъпки за понижаване броя на уличните кучета и котки. 
 Приют в Горни Богров DarikNews
Парите в тазгодишния бюджет на София за бездомните кучета са увеличени. Ще бъдат вдигнати заплатите на ветеринарите и личния състав. Ремонтира се клиниката за заболели животни в столичния квартал   " Връбница ", а общинската администрация дава обещание по-добра грижа за уличните четириноги.
Много значимо е притежателите на домашни любимци да ги кастрират, а не да ги изхвърлят на улицата. Могат да го създадат гратис в клиниката във " Връбница ". Предстои и кампания за кастрация на дворните кучета, които населяват периферията на столицата. Екипи на общинското сдружение " Екоравновесие " могат да вземат кучето, да му бъде направена кастрация и още веднъж да го върнат на притежателите му, съобщи .

 Приют в Горни Богров DarikNews

Същевременно доброволци и неправителствени организации не стопират да подлагат на критика изискванията в клиниката във " Връбница ", като настояват, че тя погубва кучетата.

За 30 заболели кучета се грижат в общинската клиника във " Връбница ", където се правят и безвъзмездни кастрации на домашни любимци. Заместник- кметът по финанси Иван Василев твърди, че в бюджета на София за тази година са планувани повече средства за грижа за бездомните кучета, а в клиниката тече ремонт.

Има ръст в бюджета на " Екоравновесие "  – за 2024 година той е в размер на 4 300 000 лв., като 800 000 лв. ще отидат непосредствено за възстановяване на изискванията в клиниката и приюта, декларира заместник-кметът по финансите в Столичната община.

Димитър Димитров, краткотрайно изпълняващ длъжността на предприятието " Екоравновесие ", е заварил 1400 лв. заплата на лекари с дългогодишна процедура, " извънредно занемарена " материална база, " която 20 години не е пипана ", както и " счупена връзка "  с жителите и доброволците. " Подобряваме изискванията ", настоя той като назова казуса " неглижиран години наред ".

 Приют в Горни Богров DarikNews

" Екоравновесие " прибира нападателните кучета от улиците, кастрира ги, храни ги. Събират се и всички трупове на животни от улиците на столицата – гълъби, котки, кучета и коне, прецизира и.д. шеф на сдружението.

Общинското дружество " Екоравновесие " се грижи за 3 приюта – в Горни Богров, Сеславци и Слатина, в които са настанени към 1500 кучета. Бройките осиновявания за чужбина обаче са паднали фрапантно, регистрират от предприятието. Всеки ден има по 5 нови кучета на улицата – за тях или се подават сигнали, или ги оставят непосредствено в кашон пред приютите.

 Приют в Горни Богров DarikNews

Капацитетът на приютите е цялостен. В периферните региони на София, където имат къщи, броят на четириногите е по-голям. Изпълняващият длъжността шеф Димитър Димитров ми демонстрира ремонта във ветеринарната клиника. Обновява се всичко – клетките за четириногите, санитарните пространства и стаите за личния състав.

Заместник-кметът Иван Василев приканва гражданският бранш да бъде по-активен и всички със особено отношение към тази тематика, които могат да предложат решения, да се включат в конкурса за нов шеф на " Екоравновесие ". Липсата на претенденти не демонстрира ангажираност, счита Василев.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР