На 4 април 1968 г. Джейн Елиът, бяла учителка на

...
На 4 април 1968 г. Джейн Елиът, бяла учителка на
Коментари Харесай

Джейн Елиът и расисткият й експеримент с третокласници

На 4 април 1968 година Джейн Елиът, бяла учителка на трети клас в Рисвил, щата Айова, включва тв приемника си, с цел да научи повече за убийството на Мартин Лутър Кинг, и остава ужасена от това, което чува от белия кореспондент. С микрофон, ориентиран към един от водачите на чернокожите, репортерът попита: „ Когато нашият водач (Джон Ф. Кенеди) беше погубен преди няколко години, неговата вдовицата ни поддържаше обединени. Кой ще управлява вашите хора? “

 EyesAmber1

Според самата Джейн в изявление за документалния филм „ A Class Divided “ на Frontline, проектът за уроците й за 5 април 1968 година се трансформира в нощта на 4 април 1968 година, откакто чува какво споделя репортера. Тя декларира:

 Heterochromia plos

Тя първо пита третокласниците си дали считат, че би им било забавно да преценят хората по цвета на очите им и дали желаят да пробват. Те се съгласяват с възторг и Джейн им сподели, че защото тя самата е със сини очи, синеоките хора ще са над тези с кафявите очи. След това споделя на класа си, че синеоките са по-добри и по-умни от хората с кафяви очи. Едно синеоко дете се пробва да отбрани татко си, който е с кафяви очи, като споделя, че той не е малоумен. Джейн дава отговор като му припомня, че неотдавна то й е споделило, че татко му го рита. Тя питала детето дали счита, че в случай че татко му имаше сини очи, щеше да рита детето си. След това показва, че синеоките бащи на други две деца от класа в никакъв случай не са ги ритали и споделя, че това потвърждава, че синеоките хора са по-добри от кафявооките хора.

В междучасието двама нейни възпитаници се сбиват. Ученик с кафяви очи удря синеок в корема, тъй като го е нарекъл кафявоок. На въпроса какво не е наред с това да имаш кафяви очи, отговорът му е, че това значи, че е по-глупав. Едно от другите деца споделя, че това е еквивалента както при чернокожите, които са наричани с обидни думи. Джейн пита и синеокия възпитаник за какво е нарекъл по този начин другарчето си – той дава отговор, че това е единствено тъй като той има кафяви очи. Тя показва, че той и предния ден е имал кафяви очи, само че тогава не е изпитвал потребност да му подчертае този факт. В последна сметка, несъмнено, момчето признава, че просто е желал да го обиди. След това Елиът разяснява: „ Гледах по какъв начин едни прелестни, съдействащи си и мислещи деца се трансфораха в гадни, порочни, дискриминиращи, дребни третокласници за 15 минути “.

На идващия ден тя обърна местата на двете групи и към този момент децата с кафяви очи бяха по-умните и положителните. Тя сподели, че през вчерашния ден се е объркала и, че хората с кафяви очи не са толкоз положителни и умни, колкото синеоките. Сега към този момент на синеоките деца не беше разрешено да играят с другите, тъй като не бяха толкоз положителни като тях, и по този начин нататък.

Елиът, както и други хора, организират сходни опити и с възрастни и получават доста сходни резултати, като означават и, че възрастните са склонни да бъдат доста по-жестоки във връзка с подобен расизъм от децата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР